Avrupa’da asırlardır ayakta olan 9 tarihi ve turistik köy

Bir köyün yüzyıllarca köy olarak kalabilmesi sanıldığından daha az rastlanır bir durum. Yüzyıllar geçtikçe ya büyüyüp serpilip kasabaya hatta ilçeye dönüşüyorlar ya da göç vere vere haritadan siliniyorlar. Bu galeri haberimiz için rastgele seçilen 9 tarihi köy, bu açıdan istisna; asırlardır hem güzelliklerini hem de ‘köy’ statülerini korumuşlar. Elbette ilk kuruldukları zamanki sade ve ‘teknolojisiz’ hayattan eser yok. Bugün pek çoğu UNESCO‘nun Dünya Mirası listesinde yer alan ve köy halkının yanı sıra turistlerin konaklamasına da açık olan bu köylerin aşağıdaki fotoğrafları, bulundukları ülkelerin resmi turizm sitelerinden alınmıştır.

Vlkolínec, Slovakya

14’üncü yüzyılda kurulan Vlkolínec, neredeyse tamamı ahşaptan yapılmış ve canlı renklere boyanmış evleriyle gezginlerin ilgi gösterdiği Slovakya destinsyonlarından. 1997’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi.

Bibury, İngiltere

Orta İngiltere’nin güneyinde yer alan Bibury köyü, fantastik orta çağ fonlu filmlerden fırlamış gibi bir yerleşim. Bristol Kanalı’nın takriben 55 km doğusundaki tarihi köy, 17’inci yüzyılda inşa edilmiş taş evlerinde bugün köy halkını ve turistleri ağırlıyor. Köyeden bir resim Birleşik Krallık pasaportunda bile bulunuyor.

Reine, Norveç

Norveç’in muhteşem manzaralı ancak ikameti zor kuzey bölgesinde yer alan balıkçı köyü Reine, 1743’te kurulmuş. Kuzey kutup dairesinin yaklaşık 85 km kuzeyindeki köyde bugün yaklaşık 300 kişi yaşıyor. Yıl boyu turist alan köy özellikle kış zamanı kuzey ışıklarını görmek isteyen ziyaretçilerin akınına uğruyor.

Bardejov, Slovakya

Slovakya’daki en eski yerleşimlerden olan Bardejov köyü, UNESCO’nun Dünya Mirası listesinde. 13’üncü yüzyılda ortaya çıkan köyün mimarisi ve sonraki yıllarda geçirdiği değişim, bugün Avrupalı uygarlıkların yaşam alanlarını nasıl planladıklarını araştıran arkeologların çok ilgi gösterdiği bir destinasyon.

Alberobello, İtalya

UNESCO listesinden bir başka köy daha. İtalya’nın güneyinde yer lan Alberobello, 16’ıncı yüzyılda kurulmuş. Köy, trulli olarak adlandırılan, konik çatılı benzersiz köy evleriyle ünlü.

Júzcar, İspanya

İspanya’nın Endülüs bölgesinde, Akdeniz kıyısından yaklaşık bir saatlik sürüş mesafesinde olan Júzcar köyü, 2011’de Smurf filminin çekimleri için Sony tarafından tamamı maviye boyanan evleriyle ünlense de aslında tarihi 9’uncu yüzyıla kadar giden bir yerleşim. Başlarda madenlerde çalışanların lojmanlarının bulunduğu köy sonrasında uzun süreler boş kalmış. Bugünse Malaga iline bağlı köyde yaklaşık 300 kişi yaşıyor.

Èze, Fransa

Fransız Rivierası’na tepeden bakan Èze köyünün, İsa’dan önce 2000 yıllarında kurulduğu tahmin ediliyor. Ortaçağ estetiği, muhteşem manzarası, aksiyon sporlarına yatkın doğasıyla turistlerin yoğun ilgi gösterdiği köyde bugün yaklaşık 3 bin kişi yaşıyor.

Oia, Yunanistan

Ege Denizi’nin güneyindeki Santorini adasında yer alan küçük Oia köyü, 13’üncü yüzyılda kurulmuş. İlk adı Apanomeria olan tarihi köy, özellikle 18’inci yüzyılda ticaret limanı olarak ününü artırmış. Bugün dünyanın en güzel turistik adalarından olan Santori’nin en korunan kısmı. Nüfusu 1,500’ün biraz üzerinde.

Hallstatt, Avusturya

Dağlık Salzkammergut bölgesinde bulunan Hallstatt köyü, Almanya sınırına yaklaşık 40 km uzaklıkta. 16’ıncı yüzyılda kurulan, göl kıyısındaki köy Alp bölgesi mimarisi, muhteşem göl ve dağ manzaraları, korunmuş doğal çevresi ve elbette pahalı konaklama seçenekleriyle meşhur. Ancak yakın çevresinde çokça kamp alanı bulunduğunu belirtmek gerek.

Merve Turan: