Çin Seddi binlerce yıldır ayakta. Bunun gerisindeki sırrın pirinç harcı olduğu ortaya çıkmıştı ancak tarihi yapıdaki son restorasyon ülkenin tarihindeki bu mimari dehadan oldukça uzaklaştığını gösteriyor.

Uzaydan bile görülebilecek kadar devasa Çin Seddi için nasıl bir restorasyon gerekir? “Orijinaline sadık” veya “özenli” gibi tanımlar aklınıza geliyorsa yanılıyorsunuz. Çinli yetkililere göre beton harcına benzer bir harç yeterli ve bu beton harçla restore edilen parçalar asfalt bir yol gibi dümdüz gözüküyor. Seddin Suizhong County’de yer alan 700 yaşındaki  bölümünün kaderi de öyle oldu. Kuleleri, mazgallı siperleri ve toprak, taş, tuğla ve birçok farklı malzemeden oluşan mozaikleri ile bilinen ve “Çin Seddi’nin en güzel parçası” olarak anılan duvardaki her tarihi kalıntı “restorasyon” adı altında dümdüz bir harç yığının altında bırakıldı. Çalışmalar iki yıldır sürüyordu ancak görüntüler yeni ortaya çıktı ve halk yapılanları öfkeyle karşıladı.

Restorasyon yasaya uygun değil

New York Times’a konuşan Liu Fusheng koruma adı altında vandallık yapıldığını söylüyor. Yerel bir parkta görevli olarak çalışan Fusheng, restorasyon hatasını kamuoyuna duyuran ilk isimlerden biri. Kulelerden düşen tuğlaların bile yerine taşınması yerine yenileriyle değiştirildiğine şahit olmuş.

Çin Tarihi Kalıntılar Bürosu, Ming hanedanından kalma duvarın uzun zamandır tadilata ihtiyacı olduğunu, aksi takdirde ağır bir yağmur ya da herhangi bir doğal afette çok daha büyük bir yıkıntı yaşanabileceği için acil olarak bu restorasyonun gerçekleştiğini açıkladı. Ancak büronun direktörü Ding Hui bile yapılanların doğru olmadığını kabul ediyor. Bu arada kireçtaşı ve kum kullanılarak yapılan bu restorasyonlar ülkede 2012’de yürülüğe giren Kültürel Varlıklar Yasası’na da uymuyor. Yapılan tadilatın doğruluğu hükümetin görevlendirdiği bir müfettiş tarafından sürüyor.

Yorum yaz

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi giriniz