Paris’e giden neredeyse herkesin yolu Louvre Müzesi’ne düşmüştür. Oysa müzeyi saatlerce ziyaret edenlerin bile mekana dair bilmediği şeyler var. “Dünyanın en çok ziyaret edilen müzesi” unvanını elinde bulunduran Louvre Müzesi, aynı zamanda dünyanın en büyük müzelerinden de biri. İçinde 38 bin eser sergilenirken 422 bin tanesi de depolarda saklanıyor. 2 bin 290 kişinin çalıştığı kuruluşta, 65 küratör, 1200 güvenlik görevlisi, 24 saat müdahaleye hazır 48 itfaiyeci bulunuyor. Bunlar sadece buzdağının görünen yüzü, asıl bilinmeyenleri Travel + Leisure derledi:

1- 1’inci François tarafından saray olarak inşa ettirildi. Yapımına 15’inci yüzyılda başlandı ancak gelen her kral yeni bölümler ekletti.

2- Cam piramit inşa edilirken arkeologlar Philippe Augustus’un yaptırdığı ve yıkılan 13’üncü yüzyıl kalesinin hendeklerini buldu. Kalıntılar bugün hâlâ görülüyor.

3- 14’üncü Louis, Louvre’u kullanan son kraldı ve devrimin ardından Grande Galerie’de Musée Central des Arts halka açıldı ancak tüm kompleksin bir müzeye dönüşmesi 200 yıl sürdü. İlk kez 1993’te binanın tamamı müze olarak kullanıldı.

4- Louvre’daki sanat eserlerinin çoğunu Napolyon getirdi. Krallar sanat sever ve koleksiyonculardı ancak müzenin en değerli eserleri Napolyon’un İtalya ve Mısır seferleriyle geldi.

5- Amerikalı mimar I.M. Pei’nin tasarımı cam piramit bugün müzenin simgesi olsa da 1989’da görücüye çıktığında tarihi dokuya uymadığı için oldukça eleştiri aldı.

6- Dünyanın en ünlü tablosu Mona Lisa’ya ev sahipliği yapan odada aynı zamanda müzenin en büyük tablosu da bulunuyor, Veronese’nin Cana’da Düğün Ziyafeti.

7- Müzede özellikle Da Vinci hayranlarına yönelik Da Vinci Şifresi adlı bir tur var. Tur kitabın baş karakterlerinin (Robert Langdon ve Sophie Neveu) izini sürüyor.

8- Binanın 3’üncü Napolyon döneminde nasıl göründüğüne şahitlik etmek mümkün. Bunun için Richelieu kanadındaki 3’üncü Napolyon’un çizim odasına bakmak yeterli.

9- Louvre önünde sıraya girmek yerine FNAC kitapçılarından da sadece 1.75 dolar fazla ödeyerek bilet alınabiliyor. Ayrıca müzenin 1.99 dolarlık resmi uygulaması ile ziyaretçiler kendi turlarını yapma şansına sahipler.

10- Müzenin koleksiyonunda sadece 19’uncu yüzyıla kadarki eserler yer alsa da halen dışarıdan eser kabul ediliyor.

(fotoğraf: Louvre Müzesi, Timea@Pexels.com)

Yorum yaz

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi giriniz