İnsanın metabolizması zaman dilimleri arasında hızla yer değiştirmeye uygun bir yapıda değil. Vücut tüm iç faaliyetlerini gece ve gündüze göre programladığından, uzun uçuşlarda günün saatleri kaydığında düzenini hemen değiştiremiyor ve “jet lag” denilen durum ortaya çıkıyor. Birkaç gün alabilen bu uyum süreci bir hayli sıkıntılı olabiliyor ancak bazı önlemlerle hem bu süre hem de yaşanan ıstırap azaltılabiliyor. Uzun uçuş ertesinde jet lag sıkıntınızı en aza indirmek için aşağıda sıraladığımız 6 öneriye kulak verin deriz:

1. Uçaktaki eğlence/keyif saatlerinizi iyi programlayın

8-10 saat süren kıtalararası uçuşların en keyifli yanlarından biri, neredeyse tüm havayolu firmalarının bu uçuşlarda sundukları geniş film kataloğundan güzel bir film seçip izlemektir. jet lag ucak ekranAncak ister uçağın eğlence sistemi olsun ister kendi tabletiniz, ekrandan gelen mavi ışık uyarıcı etkiye sahiptir ve vücudun dinlenme moduna geçmesini erteler. Varacağınız istikameti düşünerek planlayacağınız uyuma saatinizden en az 1 saat önce ekranları kullanmayı bırakmalısınız.

2. Sağlıklı ve hafif yemekleri tercih edin

Uzun mesafeli uçuşlarda firmaların ikramları da daha bol, çeşitli ve ağız sulandırıcı olabiliyor. Ancak vücudunuzu uçuş boyunca çok yorarsanız vardığınız yerde yaşayacağınız ıstırap da daha çok olacaktır. O yüzden ne kadar lezzetli görünseler de kırmızı etli, yağlı ve şekerli yemeklerden uzak durun, özellikle de tatlı arabasından! Bu uçuşlarda genellikle mevcuttur ancak bulamama ihtimaline karşı yanınızda ufak bir kutu mısır veya tahıl gevreği getirip kabin görevlisinden isteyeceğiniz sütle hafif öğününüzü kendiniz yaratabilirsiniz.

3. Susuz kalmayın

Genel kural havada olduğunuz süre boyunca saatte en az çeyrek litre su içmektir. Elbette kahve ve çay gibi idrar söktürücü içeceklerle çok da su yerine geçmeyen meşrubatlar içtiğinizde, “nasıl olsa sıvı aldım” diyerek hariçten içeceğiniz sade su miktarını azaltmamanız lazım. Alkol vücudu susuz bıraktığı için ya uçuş öncesinde ve süresince alkol almayın, ya da aldığınız alkol miktarına paralel olarak içtiğiniz su miktarını da artırın.

4. Mutlaka dinlenin, uyuyun

ucak-yolcuZorla da olsa uçakta mümkün olduğunca çok uyumaya çalışın. Kulak tıkaçları ve göz maskeleri uzun uçuşlarda yolculara verilir, mutlaka kullanın. Bl ve boyun yastığı kullanmak da işinize yarayacaktır. Uyuyabilmek için alkole çok bel bağlamayın, zira geçici bir gevşeklik yaratıp uyumanızı saplasa da sonrasında hem uykunuzu kaçıracak hem de vardığınız yerde direncinizi zayıflatacaktır.

5. Saatinizi destinasyondaki zaman dilimine göre ayarlayabilirsiniz

Zor görünse de aslında jet lag’in etkilerini azaltmakta oldukça işe yarayan bir yöntem de uçuştan en az 10-12 saat öncesinde saatinizi gideceğiniz yerin saatine göre ayarlayıp yeme içme, egzersiz ve uyku saatlerini ona göre ayarlamanız. Böylece gittiğiniz yerin zaman dilimine daha hızlı adapte olabilirsiniz.

6. Bitkilerden yardım alabilirsiniz

Saatlerce süren uçuşlarda yolculuğun tamamının açık ve sorunsuz hava koşullarında geçmesi biraz zor. Uçmaktan gerilen biriyseniz, papatya, elma tarçın, sarı kantaron gibi bünyenize zarar vermeyecek sakinleştirici ve yararlı bitki çaylarından yardım alabilirsiniz. Tekrar edelim, uçuş sırasında alkol almak geçici sakinleşme yaratsa da gittiğiniz yere vardığınızda bu kez yorgunluk ve halsizlik yaratacaktır. Uyku hormonu melatonin içeren jet lag hapları da son yıllarda yaygınlaşıyor, ancak doktorunuza danışmadan kullanmanızı elbette tavsiye etmiyoruz.

Yorum yaz

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi giriniz