Kanada’ya yerleşmek birçok insanın hayallerini süslüyor; Türkiye’de son aylarda yaşanmakta olan tehlikeli tırmanış da görece daha eğitimli kitle arasında bu eğilimi daha da artırdı. ABD’de Cumhuriyetçi Donald Trump’ın başkan olma ihtimali bile pek çok demokrat Amerikalının kuzey komşularına taşınma araştırmalarına girişmesine yetti. Peki Kanada’ya göçmen olarak gidenleri orada ne kadar toz pembe bir hayat bekliyor? Sizin için Kanada’nın zorluklarını araştırdık.

Kanada sağlıklı yaşam tarzı, kaliteli hava, LGBT hakları, sosyal devlet politikaları, kadınlar için fırsatlar ve uzun yaşam süresi ile herkesi cezbediyor. Önce Amerikalılar 11 eyaletteki ön seçimde Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump’ın yedi eyalette birinci çıkmasının ardından Google’da Kanada’ya taşınmakla ilgili aramalar yapmaya başladı. İngiltere yüzde 52’ye karşı yüzde 48 oyuyla AB’den çıkmayı oylarken de ‘Kanada’ya taşınma’, Google aramalarında hiç olmadığı kadar artış gösterdi. Bizim içinse gitmek isteme nedenleri ve teşebbüsleri öyle çoktu ki bu aramalar zaten uzun zamandır popülerliğini hiç yitirmedi.

Kanada doğası, geniş alanları (Yüzölçümü bakımından dünyadaki en büyük ikinci ülke) ve yabancılara karşı dostane tutumu ile ünlü (Tabii Suriyeli olmadıkları sürece, çünkü ülkenin bugüne dek kabuk ettiği mülteci sayısı sadece 1150). Hükümet de göçmenlere karşı açık kapı politikasıyla övünüyor ve tabii ki son yılların en başarılı halkla ilişkiler projesi, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, var. Politikanın parlak çocuğu imajını giyinen Trudeau önceden prova edildiği aşikar kuantum videosu, çektiği şınavlar, pandalarla ve mültecilerle (ülkeye almadığı) çektirdiği fotoğraflarla bir şekilde sempati kazanmayı sürdürüyor. Tüm bunlar yaşanırken Kanada’nın en büyük silah satıcılarından biri olması bir yana, Kanada’yla ilgili bazı zorluklar da var. İşte BBC‘den Jasmine Taylor-Coleman’ın hazırladığı, Kanada’nın belli başlı zorlukları listesi:




İşsizlik

kafe-kahve-restoran

Kanada refah devleti , evet. Ve belki Türkiye’den gidecek genç, nitelikli ve kanaatkar göçmenler için hayat daha kolay adapte olunabilir durumdadır. Ancak bir gerçek var ki ülkede işsizlik yavaş da olsa son 3 yıldır artmakta ve iş bulma ihtimalleri azalmakta. En son yıl başında yüzde 7.2’ye yükselen reel işsizlik oranı, emlak kriziyle allak bullak olan güney komuşusu ABD’den bile yaklaşık 2 puan daha yukarda.

Aylık masraf

Satış vergisi ya da faturalara eklenen bahşiş gibi ek ücretlere Amerikalılar alışık olabilir ancak bizim gibi etiketi ödemeye alışık olanları kasada kötü sürprizler bekliyor. Bunun yanında günlük market fiyatları Kanada dolarının ABD doları karşısındaki performansına bağlı olarak değişiyor.

Kanada’da benzin ve alkollü ürünler aşırı vergiler nedeniyle ABD ve Avrupa’ya göre oldukça pahalı ayrıca Kanada’da nerede yaşandığına bağlı olarak alkollü içkilerle ilgili yasal düzenlemeler, bu içkilerin nerede satılacağını ve tüketileceğini de kısıtlıyor. (Bu kısmı Türkiye’den gidecekler için bir travma sayılmaz)




Yüksek ev fiyatları

Kanada’da konut balonu endişesi yaşanıyor. Vancouver’daki ortalama konut fiyatları geçen yıla oranla yüzde 32’den fazla artarak 917 bin 800 Kanada dolarına (yaklaşık 2 milyon lira) ulaştı. Toronto‘da da bir evin Haziran ayındaki ortalama fiyatı bir yıl içinde yaklaşık yüzde 17 artarak 775 bin 400 dolar oldu.

Bu konutları satın alabilecek kadar varlıklı insanlar var ancak bu fiyatlar orta ve alt sınıflar için çok yüksek. Ülkedeki birçok insan için bir ev sahibi olma ihtimali git gide azalıyor. Birçok ülkede olduğu gibi Kanada’da da servet git gide daha fazla süper zenginlerin elinde toplanıyor.

Azınlıkların durumu

Nisan ayında Attawapiskat kabilesinden gelen toplu intihar haberleri, Kanada’nın 1,4 milyonluk Kızılderili toplumundaki yüksek yoksulluk ve tecrite dikkat çekti. Azınlıklar konusunda hâlâ yolunda olmayan şeyler var.




Sinekler

Kanada kış aylarında sıcaklık -40 dereceye kadar düşebiliyor. Havalar ısındığındaysa ülkenin sert iklimine adapte olmuş onlarca tür sivrisineği sizi karşılıyor. 2014 yılında Kanada’nın kuzeybatısına yerleşen BBC Spor muhabiri Ollie Williams, yaşadıklarını şöyle özetliyor: ”Hiçbir fikrim yoktu. Her nedense kafamdaki, yılın yarısından fazlası bir dönemde donmuş olan bir yerin, başparmağınız büyüklüğündeki kana susamış böceklerin evi olamayacağı düşüncesiydi. Çok yanılmışım.”

Hâlâ kendini kanıtlamaya çalışan bir başbakan

Justin Trudeau, büyük bir popüler dalgayla seçildi ve dokuz ay içerisinde uluslararası ünü iyice arttı. Medyanın ilgisi, 44 yaşındaki başbakanın atletik yapısı ve fotojenik görüntüsü üzerinde yoğunlaştı. Bir yandan onur yürüyüşüne katılırken bir yandan bir milletvekilini ‘itip kakması’ ve de başka bir milletvekiline yanlışlıkla dirsek atması gibi olaylara rağmen popülaritesi yüksek ancak uzmanlar Trudeau’nun ülkeyi yönetmede ne kadar başarılı olacağını söylemek için erken olduğu görüşünde.

Yorum yaz

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi giriniz