Romanya, henüz gezginlerimizin radarına girmiş gibi görünmese de, dünyada popülaritesi hızla artan çok sayıda atraksiyona sahip. Büyüleyici ve çeşitli doğal zenginlikleri ve iyi korunmuş etkileyici tarihi mirasıyla ziyaretçilere pek çok destinasyon seçeneği sunan ülkeye gelen yabancı turist sayısı 2017’de 2.6 milyonu geçti. Yabancı turist sayısı 2015 ve 2016’da sırasıyla 2.2 ve 2.47 milyon olmuştu. Romanya‘yı ziyaret eden yabancı turistlerin gezi listelerinde yer alan yer ve mekanlarsa birbirinden renkli ve şaşırtıcı. Bunlardan en popüler 18 tanesini içeren listemizi kısa ve öz bir Romanya kılavuzu olarak görebilirsiniz.

Sighişoara

Transilvanya (Erdel) bölgesinde yer alan küçük orta çağ kasabasının merkezi, Unesco koruması altında. III. Vlad (Kazıklı Voyvoda veya Kont Drakula olarak da bilinir) doğum yeri olan kasaba rengarenk evleri, şirin sokakları ve sevimli kafeleriyle turistleri çekiyor.

Transfagaraşan

Karpat Dağları’nın güney kısmındaki bu bol dolambaçlı otoyol, dünyanın en şahane manzaralı ve heyecanlı sürüşlerinden birini sunuyor. Şöhreti otomobilli gezginler arasında neredeyse “Drakula” kadar yaygın.

Corvin Şatosu

15’inci yüzyılda yapılan Gotik şato, asma kapılı girişi ve çevresindeki hendekle resmen masallardan fırlamış gibi. İçi de dışı gibi ürkütücü görünen şatoyu gezerken çocuklarınızı yanınızdan ayırmamanızı tavsiye ederiz.



Kral Decebalus’un heykeli

Dacia’nın (eski Romanya) son kralı olan Decebalus, bugün bir milli kahraman. Kayalara oyulmuş 40 metrekik kabartma portesi, Tuna‘nın Romanya’ya ait tarafında 1994 ile 2004 yılları arasında yapıldı.

Bran Şatosu

Karpat Dağları üzerinde, Transilvanya (Erdel) ile Walachia (Eflak) sınırında bulunan şato, Bram Stoker’ın romanında betimlenen şatoya benzerliğinden ötürü “Drakula’nın Şatosu” olarak biliniyor. Görüntüsünden çok hikayesi turistlerin ilgisini çekiyor.

Salina Turda (Tuz Madeni)

Dünyada az rastlanır tuhaflık ve güzellikteki turistik mekanlardan biri. Dünyanın en eski tuz madeninde kurulan tema parkı yerin 122 metre altına kadar götürüyor ziyaretçileri. Tesiste bovling salonu, mini pedallı gezi tekneleri, salıncaklar ve hatta bir dönme dolap var.

Temeşvar (Timisoara)

Nüfus açısından Romanya’nın üçüncü büyük kenti olan Temeşvar, sevimli sokak ve binaları ve yıl boyunca devam eden müzik, sanat ve kültür faaliyetleriyle ziyaretçileri çekiyor.



Bükreş Parlamento Sarayı

Dünyanın Pentagon’dan (ABD Savunma Bakanlığı) sonra en büyük ikinci kamu yönetim binası olan Parlamento Sarayı’nda, büyük paralar harcanarak dekore edilmiş 300’den fazla oda var. Yakın geçmişte Romanya’yı yöneten diktatör Çavuşesku tarafından yaptırılan ak renkli saray bugün faşizm, yolsuzluk ve hıyanetin sembolü olarak halkın ziyaretine açık.

Balea Gölü

Orta Romanya’daki Făgăraș Dağları’nda bulunan buzul gölü, deniz seviyesinden 2034 metre yukarıda. Kıyılarındaki iki köşk hem manzarayı zenginleştiriyor hem de turistlere kısa süreli konaklama imkanı sunuyor.

Târgu Mureş Kültür Sarayı

Kentin o zamanki valisi tarafından 1911-1913 arasında yaptırılan Kültür Sarayı, Art Nouveau mimarisinin ülkedeki en güzel örneği. Yıllar boyunca kütüphane ve güzel sanatlar okulu olarak kullanılan bina bugün sanat sever turistlerin mutlaka uğraması gereken bir kültür merkezi.

Rosu Gölü

Karpatlar’ın doğusundaki Kızıl Göl (Lacul Roșu) aslında pek “kırmızı” görünmese de çevredeki dağ ve ormanların manzaralarıyla nefes kesen bir outdoor gezi noktası.



Köstence Kumarhanesi

Karadeniz kıyısındaki Köstence’de kumarhane (casino) olarak 1910’da açılan bina, tam bir Art Nouveau sanat eseri. II. Dünya Savaşı sırasında hastane olarak kullanılan bina bugün neredeyse terkedilmiş durumda.

Sarmizegetusa Regia

Dacia’nın (eski Romanya) MÖ ve MS ilk yüzyıllardaki başkentinin kalıntıları özellikle yerli turistlerin uğrak noktası. Kral Decebalus tarafından kurulan başkent, Romalılar tarafından ikinci yüzyılın başlarında Dacia’nın tamamıyla birlikte ele geçirildi.

Cimitirul Vesel

romanya şen mezarlıkHalk sanatının en güzel sergilerinden biri olan Cimitirul Vesel (Şen Mezarlık), Avrupa’daki en “turistik” mezarlıklar arasında.

Tuna deltası

Avrupa’nın en büyülü nehri Tuna’nın Karadeniz’le buluştuğu delta kanal, orman ve plajlarıyla inanılmaz güzellikte bir doğal park. UNESCO Dünya Mirası listesindeki bölge, 300’den fazla kuş türünün yaşam veya uğrak alanı.



Cheile Neresi-Beusnita Ulusal Parkı

Güney Romanya’da yer alan park şelale ve gölleriyle ünlü. 368 kilometrekarelik alan 2000 yılında ulusal park ilan edildi.

Braşov

Sokaklarında gezinirken zamanda geriye gitmiş hissi uyandıran kentlerden Braşov. Orta Çağ’dan kalma kule ve kiliseleriyle tablolardan çıkmış gibi.

Sibiu

Geçmişi 12’inci yüzyıla uzanan Sibiu, Saksonlarca kurulmuş. Kasabanın merkezindeki Germen mimarisi kuruluş yıllarının izlerini bugüne taşıyor.

Görseller: WikimediaCommons

1 yorum

Yorum yaz

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi giriniz