Bugün pek çok sektörde olduğu gibi seyahat sektöründe de asıl müşteri Y kuşağı, yani 1980’lerin başlarından 1990’lı yılların sonlarına kadar olan dönemde doğmuş, bugün ‘genç yetişkin’ olan nüfus. Bu kitle, genellersek, hem teknolojiye hem de dünyaya daha açıklar, gezmeye ve yeni yerler görmeye meraklılar ve bütçelerinde seyahat illa ki ayrılmaz bir gider kalemi halinde.

FutureCast‘in küresel seyahat sektörüne odaklanan Millennial Brief on Travel & Lodging raporuna göre Y kuşağının bir yılda seyahate ayırdığı toplam bütçe 200 milyar doları geride bıraktı. Seyahat ve gezi tercihlerinde konvansiyonel modellerden ziyade farklı deneyimler yaşamaya gittikçe daha çok meyleden Y kuşağı, ürün çeşitlendirmesi ve katma değerli tatil paketleri satma şansı artan sektörün geleceğe daha umutla bakmasını sağlıyor.

Y kuşağıFarklı deneyim arayışını açmak gerekirse, rapora göre her 10 Y kuşağı gezginden 9’u, bir sonraki seyahatinde mutlaka yeni bir deneyim yaşamayı istiyor. Y kuşağının yüzde 70’i ise, tatilde gittikleri yerdeki toplumu ve yaşayışı keşfetmeyi hedeflediklerini, bunun için öncesinde ön araştırma veya ön okuma yaptıklarını söylüyor.

Y kuşağı iş seyahatleri tatille birleşiyor

Y kuşağının bu farklı seyahat deneyimi arzusu, seyahat planlaması yaparken de kendini gösteriyor. Rapora göre Y kuşağı tatil veya gezi satın alması yapmadan önce ortalama 10 ayrı kaynağı bilgi ve fiyat açısından kontrol ediyor.




Raporda yer alan en ilginç sonuçlardan biri de Y kuşağı çalışanlarının iş seyahati ile tatili birleştirme formülüne çok daha fazla başvurmaları. Araştırmaya katılan Y kuşağı çalışanların yüzde 62’si, daha önce hiç gitmedikleri veya gidip de keyif aldıkları bir şehre iş amaçlı bir seyahat yaptıklarında, peşine veya öncesine tatil için de bir kaç gün eklediklerini söylüyor.

Sektör sosyal medyayı daha iyi anlayıp kullanmaya başladıkça fark ettikleri bir başka gerçekse Y kuşağının gezilerinin yaklaşık yarısının hafta sonları olması. Yani işi ve tatile çıkabilecek kadar parası olan Y kuşağı, bir kaç haftada bir hafta sonlarında orta veya uzun mesafelerdeki destinasyonlara tatil için gitmeye hiç üşenmiyor.

Özetle bir kez daha ortaya çıktı ki, bugün 40’larına yaklaşmaya başlayan Y kuşağının hayattaki en temel beklentilerinden biri seyahat ederek dünyayı tanımak.

İlginizi çekebilir:

Sınır ötesi gezen Y kuşağının 2017’deki ilk tercihi İzlanda kaplıcaları

Y kuşağı gezginler kendilerini ‘turist’ değil ‘kaşif’ olarak görüyor

 

Yorum yaz

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi giriniz