Herkes seyahati sever, buna kuşku yok. Ancak araştırmalar gösteriyor ki herkesin sevdiği ‘seyahat’ birbirinden farklı. Seyahat sitesi Hipmunk’ın yürüttüğü çalışmaya göre son kuşak, yani Y Nesli, teknolojiyi yolculuktaki en önemli rehberi olarak görüyor.

Sitenin grafiklerine göre nesiller arasındaki tek fark teknoloji kullanımı da değil. Y neslinin, yeni tabiri ile millenial‘ların ya da milenyum çocuklarının, diğer yolculardan en büyük farkı, kendilerini “turist olarak değil kaşif” olarak görmeleri. Bu tabir araştırmanın özeti. Yeni bir ülkeye, şehre basmak onlarda da kısa bir süre için panik yaratıyor tabii ki ama GPS, sözlük, rehberler ve sonsuz sayıda sosyal medya gurusu sadece bir akıllı telefon formunda ceplerinde olduğu için donanımlılar (ya da en azından öyle hissediyorlar).

hipmunk-grafikEkran Resmi 2016-03-14 19.42.48_600x753İş seyahatleri gezginler için fırsat

Araştırmanın 18-34 yaş kuşağı olarak kabul ettiği Y neslinin seyahate düşkünlüğüne en büyük kanıt ise “Bir iş seyahatine gezmek için ekstra vakit ekler misiniz?” sorusu. Y nesli bu soruya yüzde 81 ile evet derken, X nesli (35-54) yüzde 56, sandviç kuşağı da denen baby boomer’lar (55+) sadece yüzde 46 oranında evet diyor. Ancak burada önemli bir noktayı unutmamak lazım; oranların yaş ilerledikçe düşmesi, iş seyahati ertesinde gezmeye devam etme isteğinin azaldığı anlamına gelmeyebilir. Zira ileri yaş gruplarındaki denekler, gençlere kıyasla zaten daha çok yeri önceden gezmiş görmüş ve artık daha seçici hale gelmiş olabilirler. Y grubundaki iş yolcuları büyük ihtimalle gittiklere yerlere ilk kez gidiyor olacaklardır.

hipmunk-grafikEkran Resmi 2016-03-14 19.43.09_600x718

2016’da önceki yıla göre daha fazla seyahat etmeyi planlayanların oranı Y nesline mensup grupta yüzde 72, X neslinde yüzde 59, ‘baby boomer’lardaysa yüzde 40 oranında. Aynı şekilde Y nesli üyeleri bu yıl en az 3 uçakla seyahat planlıyor. Öte yandan Y kuşağı sadece Airbnb ya da Couchsurfing merakları ya da akıllı telefon uygulamalarıyla değil harcama alışkanlıklarıyla da farklılar. Bu neslin yüzde 54’ü kredi kartlarını sadece ödeme yapmak için değil, otel ve uçak bileti puanı biriktirmek amacıyla da kullanıyor.

(fotoğraf: Snapwiresnaps)

1 yorum

Yorum yaz

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi giriniz