Sınır ötesi seyahat süreleri 100 yılda ne kadar değişti?

Intelligent Life Magazine geçen yıl 1914 yılında seyahat süreleri hakkında fikir veren bir harita yayımlamıştı. Londra‘dan dünyanın başka bir yerindeki bir şehre ulaşmanın kaç gün sürdüğünü gösteren haritanın günümüze uyarlanmış versiyonunu Rome2rio hazırladı.

Harita için 144 ülkeden 4 bin 800 seyahat acentasının sunduğu 750 bin rota bir araya getirildi. Altta yer alan 1914’e ait haritada Londra‘dan batıda Azorlar‘a ve doğuda Rus şehri Perm‘e 5 günde ulaşılabiliyorken 102 yıl sonra tablo biraz farklı. Mesela Seattle‘a ve Vancouver‘a gitmek bir zamanlar 10 gün sürerken artık bu süre yarım güne kadar düştü. Doğuda dünyanın en soğuk şehri Yakutsk‘a gitmek de artık 40 gün sürmüyor, sadece 18 saat yeterli.

Seyahat süreleri bir günü çok geçmiyor

Eski haritayı belirleyen araç trenken bugünkü süreleri belirleyen uçak oldu. Bunun en büyük kanıtı Asya yolculukları. 1914’te LondraPekin arası 40 günken bugün 1 gün bile sürmüyor.

Uçağa rağmen ulaşması zor olan yerler de var. Bunların başında Grönland, Afrika‘nın içleri ve Avustralya geliyor ki buralara bile 1,5 günde gitmek mümkün. Genelde dünyanın bir ucundan zor ulaşılabilir bir başka köşesine gitmek bugün uçak sayesinde 2 günü çok geçmiyor.

1914

Görseli büyük görmek için üzerine tıklayın

2016

Görseli büyük görmek için üzerine tıklayın
Yiğit Kenan Pak: