Erasmus’la Türkiye‘den İtalya’ya giden bir öğrenci, Roma’da 1800 yıllık sütuna adını yazma hatasını yapınca gözaltına alındıktan sonra 2 bin 200 euro tazminata çarptırılarak serbest bırakıldı.

Aljazeera’nın İtalyan Corriere della Sera gazetesine dayandırdığı habere göre, Aziz M. adlı Erasmus öğrencisi, İmparatorluk Forumları’ndaki (Fori Imperiali) sütunlardan birine bozuk parayla adını yazdı. Olay sonrası çevredeki diğer turistler tarafından İtalyan güvenlik güçlerine ihbar edilen öğrenci gözaltına alındı, gece polis merkezinde bekletildikten sonra adliyeye götürüldü.

İfadesinde, “Orada başka isimlerin de yazılı olduğunu gördüm. Ben de kendi adımı yazmak istedim. Bunun yasak olmadığını sanıyordum” dese de ceza almaktan kurtulamayan Aziz M., tarihi kalıntılar açısından Roma’nın en zengin bölgesi olan Palatino Tepesi’nde yer alan esere ağır hasar verdiği gerekçesiyle 200 Euro para cezası ödedi. Serbest bırakılan Aziz M. Roma Belediyesi’ne de 2 bin Euro tazminat ödemek zorunda.

Corriere della Sera, haberinde, “İki gün önce tutuklanan vandal, adını sütunlara kazıyarak ebedileştirdi. Tarihin bir parçasına acımasızca iz bıraktı” gibi ifadeler kullanarak izin ancak çok hassas ve pahalı bir restorasyondan sonra yok edilebileceğini belirtti.

Palatino Tepesi’ndeki sütunun tarihinin M.S. 2’nci yüzyıla dayandığı belirtiliyor. Venedik Meydanı (Piazza Venezia) ile Kolezyum arasında kalan ve bir açık hava müzesine ev sahipliği yapan Palatino Tepesi’nde Roma’nın köklerinin bulunduğuna inanılıyor. Roma mitolojisine göre tepe, şehrin kurucuları Romulus ve Romus’un dişi bir kurt tarafından bulunarak hayatlarının kurtarıldığı yer.

(fotoğraf: corriere.it)

Yorum yaz

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi giriniz