Sivil hava yolcu taşımacılığında hiç uçak kazası yaşanmayan 2017, ticari hava taşımacılığı tarihindeki en emniyetli yıl olarak kayıtlara geçti. Kargo, özel ve hobi dahil sivil uçuşların tümüne bakıldığında da 2017 yılı 10 kazayla yine tüm zamanların en az vukuatlı yılı oldu.

Airline Safety Network raporuna göre, 2017’de gerçekleşen ve büyük yolcu uçaklarının karışmadığı 10 kazada 35’i yerde olmak üzere 79 kişi hayatını kaybetti. 2016’daysa 16 kazada toplam 303 kişi ölmüştü.

Havayolu şirketlerinin gerçekleştirdiği uçuş sayısında büyük artış olmasına rağmen 2017’de hiç kaza kaydedilmediğini raporlayan Hollanda merkezli danışmanlık şirketi To70‘e göre, geçen yıl bir uçak kazasında ölme ihtimali 16 milyon uçuşta bire kadar geriledi.

En az 14 yolcu taşıyan sivil yolcu uçaklarının dahil olduğu en son vukuat, 2016’da Kolombiya’da 71 kişinin ölümüne neden olan kazaydı.

Geride bıraktığımız yıl sivil uçuşlarda en fazla ölümün yaşandığı olaysa, Türk ACT Airlines‘a ait Boeing 747 kargo uçağının Kırgızistan’ın başkenti Bişkek yakınlarında bir köyün üzerine düşmesiydi. Kazada uçaktaki 4 görevliyle birlikte yerdeki 35 sivil hayatını kaybetti.

ASN ve To70 raporlarına askeri, devlet ve helikopter uçuşlarının dahil edilmediğini belirtelim. Dolayısıyla Burma’ya ait bir Y-8 asker nakliye uçağının düşerek 122 kişinin hayatını kaybettiği kaza istatistiklerde yer almadı.

ASN raporuna bu linkten, To70 raporuna da şu linkten ulaşabilirsiniz.

Fotoğraf: Noyan Ayan

Bunlar da ilginizi çekebilir:

İngilizlere göre Türk Hava Yolları en güvenilir 10 havayolu şirketinden biri

https://gezzio.com/ucakta-uyuma-icin-15-tuyo/

 

Yorum yaz

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi giriniz