Küresel gezginler için dünyadaki ülke ve bölgeleri güvenlik riskleri bazında derecelendirip gruplayan Seyahat Risk Haritası 2019 (Travel Risk Map) yayınlandı. Seyahat güvenliği konusunda önemli ipuçları barındıran haritaya göre dünyada gezginler için “tamamen güvenli” sadece 10 ülke bulunuyor ve bunlarım sekizi Avrupa‘da.

International SOS ile Control Risks şirketlerinin seyahat güvenliği ekiplerince hazırlanan raporda asıl olarak ülkelerdeki siyasi şiddet (savaş, terörizm, ayaklanma vs.), toplumsal kargaşa (dini, mezhepsel, politik, etnik kutuplaşma ve kadınlara yönelik şiddet) ve diğer şiddet eylemleri ve adi suçların yoğunluğu dikkate alındı. Öte yandan ulaşım altyapısı, emniyet teşkilatlarının ve acil servislerin yeterliliği, endüstriyel ilişkilerin niteliği ve bölgenin doğal afetlere açıklığı da göz önüne alınan kıstaslar oldu.

Beş risk kategorisi içinde sadece Lüksemburg, Danimarka, Slovenya, İsviçre, Norveç, Finlandiya, İzlanda, Grönland, Seyşeller ve Yeşil Burun Adaları gezginler için “önemsiz derecede riskli” kategorisinde yer alabildi. “Aşırı” riskli ülke ve bölgeler arasındaysa şu ülke ve bölgeler görünüyor: Suriye, Yemen, Afganistan, Irak, Libya, Mali, Orta Africa Cumhuriyeti, Güney Sudan, Somali, Gazze Şeridi, Mısır’ın bazı bölümleri, Nijerya’nın bazı doğu bölümleri, Ukrayna‘nın bazı doğu bölümleri.

“Düşük” risk grubunda Avrupa ülkelerinin neredeyse tamamı, ABD, Japonya, Çin, Kanada, Avustralya gibi ülkelerin yanı sıra komşularımız İran, Gürcistan ve Ermenistan da yer aldı. Türkiye ise Rusya, Brezilya, Hindistan, Endonezya gibi ülkelerle birlikte “orta” derecede riskli ülkeler arasında. 2019’un Seyahat Risk Haritası’nı aşağıda görebilirsiniz. Büyük ve detaylı harita için üzerine tıklayın.

İnteraktif haritanın tamamını incelemek için raporun web sayfasına gidiniz.




İş dünyası seyahat risklerinde artış bekliyor

Seyahat Risk Haritası, Ipsos MORI Business Resilience Trends Watch 2019 raporu kapsamında yayınlandı. Raporda göze çarpan bir başka ilginç bilgi, iş dünyasında karar alıcı konumda bulunan kişilerin yüzde 43‘ünün 2019’da seyahat risklerinin artacağı öngörüsünde bulunmuş olması. Araştırmaya katılan karar verici iş insanlarının yüzde 47‘si de 2018’de seyahat risklerinin arttığı kanısında. Bu rakam yine de 2017’de seyahat risklerinin bir önceki yıla göre arttığını düşünen yüzde 63’ün bir hayli altında.

Seyahat riskleri raporu ayrıca medikal sağlık ve trafik riskleri bazında da iki ayrı harita hazırladı. Trafik ve yol riskleri gruplamasında Türkiye, “düşük riskli” grupta yer alırken, salgın hastalıklar, çevresel etkiler, tıbbi yardıma ve ilaca erişim vs. gibi faktörlerin dikkate alındığı sağlık kategorisinde de riskin “önemsiz derecede” olduğu ülkeler arasında sayıldı.

Haritaları büyük ve detaylı görmek için üzerlerine tıklayın.

Seyahat Trafik Risk Haritası 2019
Seyahat Medikal Risk Haritası 2019

Kaynak: InternationalSOS

Yorum yaz

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi giriniz