4 bin 600 yıllık ‘eğik piramit’ turistlerin ziyaretine açıldı [Video]

Piramitleriyle ünlü turizm ülkesi Mısır, son yıldızını dünyaya duyurdu. Duvarları orta yükseklikten itibaren açı değiştirerek “eğik” hale gelen ve bu yüzden Bent Pyramid (Eğik Piramit) adı verilen tarihi yapı ziyarete açıldı. Kazılarda piramit içinde ve çevresinde bulunan bazı mumya, mask ve eşyalar da yeni açılan müze kompleksinde görülebilecek.

Mısır’ın başkenti Kahire‘nin yaklaşık 40 km güneyindeki Dahşur bölgesinde bulunan piramit, M.Ö. 2600’lü yıllarda Dördüncü Mısır Hanedanı’nı yöneten Firavun Sneferu için inşa edilmiş.

Uzmanların yorumuna göre tabandan 54 derecelik bir açıyla yükselmeye başlayan piramit, yumuşak bir malzemeden inşa edildiği için ortasına gelindiğinde sağlamlık kaygıları uyandırmış. İnşa eden mimarlar da çözümü açıyı 43’e düşürerek piramitin yüksekliğini azaltmakta bulmuş. Mısır‘daki tüm diğer piramitlerin duvarları sabit bir açıyla yükseliyorlar.

Yüksekliği 101 metre olan Eğik Piramit, Eski Mısır’daki erken dönem piramit inşa tekniklerine ilişkin çok önemli bilgiler barındırıyor. Piramitin ziyaretçileri kuzey taraftan girilen 79 metrelik dar bir tünelden geçerek piramidin içindeki iki odaya ulaşabiliyor. RT tarafından hazırlanan videoyu aşağıda izleyebilirsiniz.

Yiğit Kenan Pak: