AB’nin Türklere “vize yasağı” Ekim’e kadar uzadı

Almanya ve Avrupa Birliği, Türkiye’ye “turist vizesi” vermeme kuralını değiştirmedi. 31 Ağustos’a kadar olan “seyahat uyarısı” ise örtülü olarak uzadı. Almanya, 1 Ekim’den sonra da “risk bölgeler”den gelenlerin Covid-19 (koronavirüs) önlemleri çerçevesinde mecburi karantinaya gireceğini duyurdu. Vize yasağı olarak kabul edilebilecek karar, en azından 1 Ekim’e kadar Türklere ve riskli bölge ilan edilen diğer ülke vatandaşlarına C tipi denilen turistik vizenin verilmeyebileceği anlamına geliyor. Türkiye’den gelenlere vize yasağının yıl sonuna kadar uzaması da olası. Türkiye’deki Alman Büyükelçiliği, bugün itibariyle sadece turistleri ilgilendirmeyen D tipi vize için randevu şartlarını açıklıyor.

31 Ağustos’a iki gün kala Alman ve İsviçre Büyükelçilikleri, “turistik vize başvurularının kabul edileceğine” ilişkin bir duyuru yayınlamadı. Sadece turistler değil, yeşil pasaport sahipleri, görevli olmayan diplomatlar da Avrupa Birliği üyesi ülkelere aksi bir karar çıkmadıkça giremeyecek. Türkiye’den İsviçre’ye gidecek olanlar için karantina şartı yok ama bu vize verileceği anlamına da gelmiyor. İsviçre şu an için, “Türk vatandaşlarına vize randevularını açtık” diye bir açıklama yapmadı. İnternet sitesinde eski karantina bilgileri duruyor. Bu da İsviçre için de Türklere turistik vize yasağı anlamına geliyor.

Test ücreti ve karantina şartı

Almanya‘nın aldığı yeni kararlara göre, riskli olmayan ülkelerden gelenler 15 Eylül’den sonra ücretsiz test yaptıramayacak. Test yaptırmak isteyen ücretini ödeyecek ve risk bölgelerinden dönenler de artık test parası ödemek zorunda kalacak.

Risk bölgelerinden gelenler için 1 Ekim’den sonra mecburi karantina var. 1 Ekim’de gelenler 5 gün karantinada kalacak ve bu süre içinde bir negatif test getirecek. Getirmezse, 14 gün karantinada kalacak. Risk bölgelerine giden ve dönenler daha sıkı takip edilecek. Dönenler, bir gün içinde ilgili sağlık merkezlerine veya aile hekimine doktoruna test için başvurmak zorunda. Bunu yapmayanlara ağır para cezaları verilecek.

Karantina yükümlülüğünü iptal edenlere de cezalar verilecek. Türkiye’ye gidip Almanya’ya dönecek olanlar, vatandaşlıklarına bakılmaksızın negatif test sonucu getirmeye devam edecek. Aksi halde uçağa alınmayacak, pozitif olanlar ise 14 günlük karantina süresini Türkiye’de geçirecek. Karantina nedeniyle gelir ya da serbest kazanç kaybı olursa, bu tazmin edilmeyecek. Bunun için yasal değişiklik yapılacak.

Gezzio: