Almanya’dan Türkiye’ye seyahat edeceklere ‘sosyal medya’ uyarısı

Hollanda’dan sonra Almanya da Türkiye’ye gidecek yurttaşlarına internette iletişim ve sosyal medya kullanımını konularında uyarıda bulundu. Alman Dışişleri Bakanlığı’nın web sitesindeki seyahat bilgileri kısmında Türkiye ile ilgili olarak “hükümeti eleştiren bilgilerin yeniden paylaşılması ya da hatta ‘beğenilmesi’ bile cezai yargılamalara yol açabilir. Örneğin cumhurbaşkanına hakaret ya da terör propagandası olarak yorumlanabilir” denildi.

Almanya‘nın hukuk anlayışına göre ifade özgürlüğü kapsamında olan ifadeler için de bu durumun geçerli olduğu kaydedilen uyarı metninde “suçlu bulunulması halinde mahkumiyet ve hapis cezasıyla sonuçlanabilir” denildi.

Alman vatandaşlarına keyfi gözaltı

Alman vatandaşlarının son iki yılda artan vaziyette keyfi olarak gözaltına alındığı belirtilen düzenlemede şu ifadeler de yer aldı:

“Diğer tutuklamalar, kişinin Türkiye’de terörizm olarak sınıflandırılan bir örgütle, örneğin Gülen grubuyla ilgili şüphelere dayanıyor. Uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerinin aksine, Türkiye bu davaların bazılarında Türkiye’deki diplomatik misyonlara sadece birkaç ay sonra tutuklularla görüşme izni vermiştir.”

Olağanüstü hal uygulamasının kaldırıldığına dikkat çekilen uyarıda, Alman vatandaşlarına buna rağmen siyasi içerikli etkinliklerden ve kalabalıklardan uzak durulması tavsiyesinde bulunuldu.

Kaynak: Euronews

Gezzio: