Avrupa Birliği (AB), Covid-19’e (koronavirüs) karşı aşı olanların serbestçe seyahat etmesini sağlayabilecek ‘dijital aşı sertifikası’ üzerinde karar aşamasına geldi. Yönetim organlarında önceden tartışılan ‘aşı pasaportu’ teklifine bolca itiraz gelmesi üzerine içeriği değiştirip ‘aşı sertifikası’na odaklanan Birlik, uygulamanın yaza kadar üye ülkelerin sağlık ve sınır sistemlerine entegre edilmesini hedefliyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Covid-19 krizinin ele alındığı AB Liderler Zirvesi’nin ilk günkü toplantısının bitiminde Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ile ortak bir basın toplantısı düzenledi. Von der Leyen, şu ana kadar sertifika hakkında yapılan teknik çalışmalarda belgenin IBAN gibi bir kodla ne tür aşının yapıldığı, nerede yapıldığı gibi temel tıbbi bilgilerin bulunacağını, sistemin AB ülkeleri tarafından sağlık ve sınır sistemlerine entegre edilmesi gerektiğini söyledi.

Üç aydan önce zor

Böyle bir belgenin ne için kullanılacağının ‘her ülkenin kendisinin alacağı siyasi bir karar’ olduğunu vurgulayan AK Başkanı, bilimsel açıdan bulaşıcılığın ne derece engellendiği, aşının ne kadar süreyle koruma sağladığı gibi konularda umut verici sonuçlar alınması üzerine çalışmaların hızlandırıldığını söyledi. Von der Leyen, ‘aşı sertifikası’ çalışmalarının en az üç ay zaman alacağını, o yüzden beklentilerin çok erken ve çok yüksek olmaması gerektiğini sözlerine ekledi.




Sertifikanın kişilere ait aşılama bilgisi dışında negatif PCR testi sonucu, Kovid-19 geçirip antikor oluşturup oluşturmadığı gibi bilgileri de içereceğini kaydeden von der Leyen, “Yaza kadar bu tür bir sertifika uygulamaya sokmak istiyorsak üye ülkeler ilkeler ve kullanılacak teknoloji üzerindeki mutabakattan ziyade bunun sağlık ve sınır kontrol sistemlerine dağıtımında hızlı davranmalı” diye konuştu.

Sertifika sisteminin hazırlanması için üç aylık sürenin teknik çalışmalar için gerektiğini ifade eden von der Leyen, sertifikada yer alacak veriler üzerinde anlaştıklarını, sertifikaya sahip olan kişinin neler yapabileceğinin asıl meseleyi oluşturduğunu söyledi.

Von der Leyen, aşı sertifikası olmayan kişilerin negatif PCR test sonucu veya hızlı antijen testiyle sertifika sahibi olanlarla aynı haklara sahip olmasının bir seçenek oluşturduğunu dile getirdi. Aşı sertifikası uygulaması AB üyesi ülke vatandaşlarının yanı sıra AB vizesi almak isteyenler için de geçerli olabilecek. Dijital aşı sertifikası bir süre sonra yerini daha detaylı ve tanımlı şartlar içeren aşı pasaportuna bırakabilecek.




Çin aşısının durumu belirsiz

Öte yandan 27 üye ülkenin liderleri, dijital aşı sertifikasını “AB tarafından kabul edilen, AB’den onay alan aşılar” (ein EU-weit akzeptiertes Zertifikat für Impfungen, Immunität und Negativ-Tests) koşuluna bağlamayı da planlıyor. Buna göre dijital aşı sertifikasıyla birlikte uluslararası tanınırlığı olan “bağışıklık kazanmıştır” veya “Negatif PCR testi” raporları da geçerli olacak.

Türkiye’nin getirdiği ve kullandığı Çin aşısı (SinoVac) AB’den henüz onay almış değil. Çin’de aşıyı geliştirenler henüz AB onayı için başvurmadı bile. Ruslar ise kendi aşıları için AB onay kurumu olan EMA’ya başvurdu.

Yorum yaz

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi giriniz