Avrupa’nın en büyük havayolu şirketi artık Lufthansa

Almanya’nın bayrak taşıyıcı havayolu şirketi Lufthansa, zorlu geçen birkaç yılın ardından 2018’de çok iyi bir performans gösterdi ve Avrupa’nın en büyük havayolu şirketi ünvanını kazandı. Ücretli yolcu kilometre toplamı (RPK – revenue passenger kilometre) bazında geçen yıl yüzde 9 büyüme gösteren şirket, 2004’teki birleşmeyle zirveye yerleşen ve bugüne kadar da yerini koruyan Air France-KLM grubundan tacı devraldı.

Lufthansa‘nın toplam yolcu kilometresinde kaydettiği büyümeye karşın rakibi Air France-KLM yüzde 3 büyüme sağlayabildi. British Airways‘in de sahibi olan IAG (International Airlines Group) yüzde 6’ya yakın büyüme gösterdi ve üçüncü sıradaki yerini korudu.

Eurowings ve çalışanlarla uzlaşma

Lufthansa’nın yolcu kilometre rakamlarındaki hızlı büyüme büyük oranda ekonomik grup şirketi Eurowings‘in yüzde 25’lik büyümesinden kaynaklanıyor. Skift’in analizine göre gruptaki diğer küçük havayolu şirketlerinin (Swiss, Austrian ve Brussels) performanslarındaki düzelme, zarar eden airberlin’in tasfiyesi, 2017’de çalışanlarla ücret ve haklar konusunda kapsamlı bir anlaşmaya varılması ve geçen yıl tanıtılan yeni First-Class kabinlere tahmin edildiğinden daha fazla talep alınması da Lufthansa’nın yükselen performansında etkili oldu.

Avrupa‘nın en büyük üç havayolu grubunun son beş yılki RPK performansları şöyle:

Gezzio: