Makedonya‘daki Ohri Gölü bitki ve hayvan çeşitliliği sayesinde Avrupa‘nın Galapagos‘u olarak biliniyor. UNESCO Dünya Mirası listesindeki bölge ve Avrupa’nın en eski gölü dünyada eşi bulunmayan 350 türe ev sahipliği yapıyor.
Bu nadir ekosistemi işlenmemiş atıklar ve göle akan kirli sudan koruyansa Studenchishta bataklığı. Fakat Independent’ın haberine göre, Ohri Belediye Başkanı Nikola Bakraceski‘nin 75 hektarlık bataklığı kurutup yerine lüks evler ve marina inşa etmek gibi bir planı var. Üstelik sazlıklar da yapay kumsallara dönüştürülmek isteniyor.
Bu planlara karşı olan ve New Scientist’e konuşan Alman Giessen Üniversitesi’nden Dr. Christian Albrecht ise “Ohri Gölü biyologların kutsal kasesidir. Baykal ve Tanganika kadar büyük ve eski olmasa da biyolojik çeşitlilik olarak en zengin göldür. Sadece o gölün birkaç metrekaresi içinde yaşayan endemik türler var. Bu yapılaşma bu eşsiz ekosistemi geri dönülmez bir şekilde yok eder” diyor.
Dr. Albrech gölün dibindeki tortuyu 600 metre derinliğe kadar delerek tarihini ortaya çıkarmaya çalışan uluslararası ekibin bir parçasıydı.
(fotoğraf: “LakeOhridViewFromAlbania”, Mdupont, BY-SA 3.0, Commons)