Yakın geçmişe kadar baskıcı bir rejim altında dünya nimetlerinden, ve tabi turizmden uzak yaşayan Arnavutluk, artık yıldızı hızla parlayan popüler bir turizm merkezi haline geliyor. Yunan, Roma ve Osmanlı mimarisinin şahane örneklerinin yanı sıra, her türlü turiste hitap edecek dağ ve ormanlık outdoor aktivite alanları, küçük pitoresk kasabalar, güzel, temiz, turkuaz denizli plajlar Arnavutluk‘ta gezginleri bekliyor. Türkiye vatandaşlarından 90 güne kadarki kalışlar için vize istemeyen Arnavutluk’u artık gezi planınıza alma zamanıdır. Arnavutluk’ta görülecek yerleri içeren kısa kılavuzumuzu bir köşeye not ederek başlayabilirsiniz.

1. Tiran (Tirana, Tiranë)

Bir zamanlar gri ve soğuk binalar ve keyifsiz sokaklarla dolu olan başkent Tiran, 90’lı yılların başından bu yana bir hayli değişti. Artık gezginleri daha eğlenceli ve dost canlısı bir başkent bekliyor. Henüz biraz dökük görünse de hızlı yenilenmesi süren sokaklarda oldukça iyi korunmuş İtalyan ve Osmanlı mimarisinin örneklerine rastlamak mümkün.

Blloku semti ve çevresinde yoğunlaşan bar, kafe ve restoranlarda nefis yemeklerin ve eğlenceli gece hayatının keyfini oldukça ekonomik rakamlarla çıkarabilirsiniz. Bir zamanlar büyük bir sığınak olan, bugün sanat sergi ve enstalasyonlarına ev sahipliği yapan BUNK’ART mutlak uğranması gereken yerlerden. Şehir merkezinde trafik biraz yoğun olsa da sokak araları ve kısa bir teleferik yolculuğuyla ulaşılabilen Dajti Dağı aradığınız sessizliği size sağlayabilir.




2. Butrint Ulusal Parkı

Zengin bir ekosisteme ve arkeolojik alanlar sahip, tarihle doğanın görkemli bir karışımını sunan Butrint Ulusal Parkı, Yunanistan‘ın Korfu Adası’na olan yakınlığı nedeniyle bolca turist alıyor. Butrint Gölü ve ötesindeki Vivari Kanalı’yla çevrili yarımada, doğal güzellikleriyle etkiliyor. Doğal sulak alanlar, tepeler ve adalar arasında bin 200’den fazla farklı türde hayvan ve bitki yaşıyor. 2 bin 500 yıllık ören alanındaysa kent surları, bir Roma tiyatrosunun kalıntıları, bir Bizans bazilikası ve iki kale ziyaret edilebilir. Butrint Ulusal Parkı şüphesiz Arnavutluk’ta bulabileceğiniz en büyüleyici noktalardan.

3. Kroya (Akçahisar, Kruja, Krujë)

Tiran‘ın kuzeyine düşen Kroya, Arnavutluk’un ulusal kahramanı İskender Bey’in memleketi olarak bilinir. İskender Bey, Osmanlılar’a karşı 25 yıllık direnişi buradan yönetti. Şehre tepeden bakan ve “Adriyatik Balkon” olarak bilinen görkemli Kroya Kalesi’nin sunduğu panoramik manzara muhteşem. Şehir merkezindeki Eski Çarşı ve çevresindeki yüzlerce hediyelik eşya, antika ve deri dükkanıyla küçük kafe ve restoranlar zamanınızın büyük kısmını alacaktır. Yine de civardaki göl, kanyon, kır ve dağları keşfetmeyi de deneyebilirsiniz.




4. Ergiri (Cirokastra)

Vadiye bakan bir tepenin yamacında kurulu tarihi kent, 2005’te Unesco Kültür Mirası olarak tescil edilmiş 500’den fazla ev ve binaları ve dolambaçlı Arnavut kaldırımlı sokaklarıyla büyülüyor. Eski Çarşı’ya tepeden bakan Cirokastra Kalesi, Balkanlar‘daki en büyük ikinci kale. Arnavutluk’ta gezinen kültür turistlerinin geçerken uğramak isteyebilecekleri ilginç bir kasaba.

5. Himarë

Arnavut Rivierası’nın incilerinden Himarë’nin turkuaz kıyıları biraz deniz, güneş, kum ve sükunet arayan gezginler için ideal. Ayrıca kasaba merkezindeki lokanta ve tavernaları, Akdeniz cazibesi ve mutfağını oldukça ekonomik rakamlarla yaşayabileceğiniz yerler. Eski kente bakan tepenin üzerindeki kaleye mutlak uğranmalı.




6. Berat

Sadece Arnavutluk’ta değil Balkanlar’daki en güzel kasabalardan biri olarak kabul edilen Berat, tepe yamacında kümelenmiş geleneksel Osmanlı mimarili evlerin sık pencereli görünümlerinden ötürü “Bin Pencereli Şehir” olarak biliniyor. Osumi Nehri kıyıları hoş doğal manzaralar sunarken, şehir içinde Bizans ve Osmanlı döneminden kalma binalar arasında gezinip kafelerde zaman geçirebilirsiniz.

7. İşkodra (Şkodra)

Karadağ sınırındaki İşkodra’nın sundukları oldukça çeşitli. Rozafa Kalesi’nin görkemli surlarından izlenebilen manzaraya doyum olmuyor. Ebu Bekir Camii ve Ortodoks Katedrali ziyaret edilebilir, Tarih Müzesi’nde bölgenin zengin tarihi hakkında bilgi edinilebilir. Ancak gezginleri kente çeken en büyük etken, aynı adı taşıyan İşkodra Gölü ile uzaktan izlenebilen Arnavutluk Alpleri’ne kadarki geniş alana egemen muhteşem doğal zenginlikler.




8. Saranda (Aya Sarandi, Ayasaranda)

İyon Denizi’nin kuzey doğusunda, Korfu Adası’nın hemen karşısında yer alan Saranda, son yıllarda en hızlı turistik gelişmeye sahne olan kentlerden. Ilıman havası, güzel denizi ve art arda açılan bar ve kafeleri ve tabi yakınlardaki doğal güzellikleriyle Yunan ve İtalyan turistlerin de hafta sonu tercihlerinden biri olabiliyor.

9. Durres (Dıraç, Durrës)

Arnavut Rivierası’nın yazın en kalabalık noktalarından biri Durres, başkent  Tiran’a oldukça yakın. Adriyatik’teki en büyük limanlardan birine sahip olan şehir, tipik bir tatil kasabasına benzemese de hem deniz hem de şehir havasını bir arada isteyenler için uygun. Arnavutluk’taki en eski yerleşim yerlerinden biri olan Durres yüzyıllar boyunca Yunan, Roma, Bulgar, Yunan, Venedik ve Osmanlı yönetimi altında yaşamış. Dolayısıyla çokça ören yeri ve antik esere şehirde rastlamak mümkün.




10. Dhërmi

Turkuaz renkli denizi, upuzun plajları, şahane manzaraları ve hareketli gece hayatıyla özellikle genç Arnavut’un popüler yazlık destinasyonlarından Dhërmi. Dağın denizle birleştiği noktada kurulu kasaba, çok sayıda bar ve restoranda bir şeyler yiyip içerken muhteşem gün batımını izlemek isteyen romantikler için ideal.

Görseller: Albanian National Tourism Agency

Yorum yaz

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi giriniz