Bilim insanları daha iyi bir psikoloji için ‘deniz tatili’ öneriyor

Ayia Napa beach (Romeparis, CC BY-SA 3.0, Commons)

Deniz-güneş-kum tatilinin bir insana iyi gelmediğini bilmeyen yoktur. Fakat Michigan State University’nin yaptığı araştırma bu fikre bilimsel dayanak sağladı. Çalışmaya göre, su yüzeyi gibi mavi renk ağırlıklı manzaralar, yani kısaca ‘deniz tatili’ kişinin üzerindeki stresi azaltıyor.

Araştırmayı yapanlar Yeni Zelanda’nın Wellington şehrini seçti ve şehirde okyanusa bakan yerlerde yaşayan insanlarla, okyanus manzarasından uzak yaşayan insanların sağlık istatistiklerini karşılaştırdılar. Yaş, cinsiyet, zenginlik gibi kriterlere bakıldığında bile her durumda denize yakın yerlerde yaşayan kişilerinin ruh sağlığının diğerlerinden daha iyi olduğu keşfedildi.

Huffington Post’un haberine göre, araştırma ekibinden Amber Pearson bu durumun sebebinin beynin doğal fonları daha iyi algılaması ve bunun üzerine duyusal uyaranları artırarak zihinsel rahatlamayı sağlaması olduğunu söylüyor.

Araştırmaya dahil olmasa da birçok gezgin manzaranın yanında koku, dalgaların ritmi ve suyun sesi gibi etmenlerin de suyun iyileştiriciliğini etkilediğini iddia ediyor. İşin ilginç yani bu araştırmaya göre orman, park gibi yeşil alan manzaraları zihin sağlığına deniz ve “mavi” kadar iyi gelmiyor.
(fotoğraf: Ayia Napa Plajı, Romeparis, CC BY-SA 3.0, Commons)

Merve Turan: