Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Acil Durum Komitesi’nin bağımsız uzmanlara hazırlattığı raporda, koronavirüs salgınına karşı önlemleri sekteye uğratmadan uluslararası seyahati kolaylaştırmayı amaçlayan “aşı pasaportu” uygulamasının dünyada zaten yaygın olan eşitsizliği daha da körükleyeceği savunuldu.
Devletlerin aşı kanıtı talep etmesinin eşitsizlikleri derinleştirdiğini kabul etmeleri gerektiği ifade edilen raporda koronavirüs aşısının bulaşı engellediğine dair yeterli verinin de henüz olmadığına dikkat çekildi. Raporda “Aşı pasaportunu zorunlu kılmanın varolan eşitsizliği derinleştireceğini ve seyahat özgürlüğünde de adaletsizliğe yol açacağını anlamak gerekiyor” denildi.
Aşı pasaportu – ya da aşı sertifikası – kişilerin Covid-19 aşısı olup olmadığını, olduysa nerede ve hangi aşıyı olduğunu, hastalığı geçirenlerin iyileştiğini ve antikor seviyesine dair belgeyi ve Covid-19 testi veya hızlı antijen test sonucunu içerecek.
Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, dünyanın Covid-19 salgınını bir kaç ay içinde kontrol altına alabilecek imkanlara sahip olduğunu söyleyerek, bu kaynakların adil kullanımı için çağrı yaptı. Ghebreyesus, virüsün daha bulaşıcı türünden dolayı 25-59 yaş aralığındaki grupta artan vaka sayılarının da alarm verdiğini söyledi.