Kültür, sanat, deniz, spor, doğa, kamp, çiçek, böcek vs. seven aydınlanmış bir gezginseniz dünyada en mutsuz olacağınız “en turistik” şehirlerin başında herhalde Dubai gelir. Kafanızı nereye çevirseniz dev bir alışveriş merkezi ile karşılaştığınız emirlikte içinde kar kayağı pistinden dev 3D sinemalara, kapalı dalga sörfü tesislerinden dünyanın en lüks markalarının kocaman mağazalarına kadar türlü “etkinlikleri” barındıran 65 tane dev AVM bulunuyor. Üstelik 2 milyar dolar bütçeli Dubai Square başta olmak üzere 10 tanesi de inşa halinde. Peki topu topu 3 milyon nüfusu olan Dubai’de neden bu kadar çok AVM var?

“Alışveriş takıntımız olduğundan değil” diyor Business Insider’a konuşan Ürdün asıllı Dubai sakiniNada Badran, “Yılın büyük bölümünde hava aşırı sıcak olduğundan hem halkın hem de Dubai’ye iş ve dinlence turizmi için gelenlerin gezineceği ve sosyalleşeceği alanlar yaratılması gerekiyor. Aksi halde ziyaretçiler otellerinden uzaklaşamazdı”.




Dubai’de Nisan ortalasından Ekim sonuna kadar devam eden bahar-yaz sezonunda hava sıcaklığı 41 derece civarında bulunuyor ve en sıcak günlerde gölgede 50 dereceye kadar çıkıyor. Buna bir de hiç eksilmeyen yüksek rutubeti ekleyin. Dolayısıyla yılın yarısından fazlasında dışarıda 3-5 dakikadan fazla durmak neredeyse imkansız. Klimalı AVM’ler insanlar için bir nevi sosyal aktivite alanlarına dönüşüyor.

Petrol yoksa zengin Çinliler var

Bu durum da Dubai’deki AVM’lerin Türkiye veya Avrupa‘da bolca rastladığımız, mağaza odaklı alışveriş merkezlerinden daha çok etkinlik alanları gibi donatılması sonucu doğuruyor. Üstelik bu alanları sadece Dubai’de yaşayanlar değil kenti ziyaret eden turistler de kullanmak zorunda kalıyor.




Geçen yıl 15.8 milyon kişinin ziyaret ettiği Dubai en çok Hindistan (çoğu Dubai’de çalışanların akrabaları), Çin ve Rusya‘dan turist almış. Bu gruplar için lüks AVM gezmeleri birincil “turistik” aktivite halinde! Geçen yıl 764 bin olan Çinli turist sayısının bu yıl sonunda 1 milyonu geçmesi bekleniyor. İnşası süren Dubai Square’de Orta Doğu’nun en büyük “Chinatown semti”nin kuruluyor olması da bu açıdan mantıklı. 2018’de toplam 16.7 milyon turist ağırlaması bekleniyor Dubai’nin. 2025 yılına kadar ekonomisini petrol ihracına bağımlılıktan kurtarmayı amaçlayan emirlik için alışveriş turizmi şimdilik en verimli seçenek gibi görünüyor.

İlk paragrafta söylediğimizi başka şekilde tekrar edelim; eğer gerçekten ruhu gezgin biriyseniz, ışıltılı AVMlerden öte size sunacağı pek bir şey olmayan Dubai’de mutsuz olmanız büyük olasılık. Bazı diğer turizm “balon”larına hafifçe dokunduğumuz “Turizm basını tarafından çok abartılan 11 uğrak noktası” başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

1 yorum

Yorum yaz

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi giriniz