Dünyada trafiği en yüksek üç havalimanı arasında yer alan Dubai Uluslararası Havalimanı amatör drone uçuşları yüzünden bu yıl içinde üç kere uçuşa kapatılmak zorunda kaldı. 29 Ekim’de meydana gelen ve tam 90 dakika süren son kapanma boyunca 22 tarifeli uçak iniş için başka havalimanlarına yönlendirildi. Uçuş emniyetini tehlikeye atan bu amatör drone uçuşları, sonradan açıklanan hesaplara göre bu kesinti, havalimanına dakikada 1 milyon dolar kaybettirdi.
Havalimanı yönetimi, önceki uyarılar bir işe yaramayınca, amatör drone’ların yarattığı bu tehlikeye karşı önlem olarak artık ‘drone avcısı‘ kullanacak. Testlerine başlanan drone avcısı, uzaktan kumandalı olarak kontrol edilen ve üzerinde termal ve kızılötesi kameralar taşıyan mini bir uçak.
Drone avcısı, havalimanının hava sahasına giren ya da girme riski olan drone’ları tespit edip hemen havalanıyor, drone’a kilitlendikten sonra onu takip edip sahibine ulaşıyor ve koordinatlarını anında Dubai havalimanı polisine bildiriyor.
Dubai Sivil Havacılık İdaresi, testlerin başarılı olması halinde drone avcılarının yıl sonundan itibaren düzenli olarak kullanılacağını açıkladı. Amatör drone uçuranları meraklı oldukları içn suçlayamacaklarını belirten havalimanı güvenlik kontrolörü Salim Al Mansuri, ancak gelinen noktada hayati risk doğduğunu ve önlem alınması gerektiğini söylüyor.
Daha önce de amatör drone’lara karşı ilginç örneklere rastlanmıştı. Daha az ‘teknolojik’ bir çözüm bulan Hollanda’da eğitimli kartallar, havalimanları üzerinde dolaşan drone’ları yakalayıp düşürüyor.
Geçen Nisan’da bir amatör drone Londra Heathrow havalimanına iniş yapmak üzere açalan bir Airbus A320’ye çarpmış, bu sefer çarpışmadan etkilenmeyen dev yolcu uçağı sorunsuz şekilde inişini gerçekleştirmişti. Elbette bir dahaki olayın aynı şekilde kazasız belasız sonlanacağından emin olmak zor.