Dünyanın en pahalı ve ucuz şehirleri belirlendi

The Economist Intelligence Unit, dünyanın en pahalı şehirlerini belirledi. Gıda, içecek, giyim, ev kiraları da dahil olmak üzere 150’den fazla kriterin baz alındığı “Worldwide Cost of Living 2019” (Dünya Genelinde Yaşam Maliyetleri 2019) araştırmasının sonuçlarına göre ABD doları bazında dünyanın en pahalı şehirleri sıralamasında Paris, Hong Kong ve Singapur eşit puanla ilk sırada yer aldı.

Çoğunluğunu Asya ve Avrupa kentlerinin oluşturduğu üst sıralarda bu üç şehri Zürih, Cenevre, Osaka, Seul, Kopenhag, New York, Tel Aviv ve Los Angeles izledi. Hayat pahalılığının ölçüldüğü listede New York (100) ortalama değer olarak alınıyor.

İstanbul en çok gerileyen şehir

Dünyanın en pahalı şehirler listesinde geçen yıl 72. sırada yer alan İstanbul, yurtiçinde hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon devam ediyor olsa da, liranın ABD doları karşısında aşırı değer kaybı nedeniyle bir yılda 48 basamak gerileyerek 120. sırada yer aldı.

Raporda son 12 aylık sürede sıralaması en çok değişen şehirler (ve sıra değişimleri) şöyle sıralandı: İstanbul (-48), Buenos Aires (-48), São Paulo (-30), Rio de Janeiro (-26), Adelaide (-21), Stockholm (-19), Taşkent (-19), Perth (-18), Wellington (-17), Moskova (-16).

En çok pahalanan şehir 30 basamak yükselişle Fransa’ya bağlı özel statülü Yeni Kaledonya’nın başkenti Nouméa olurken, Sofya (+29), Casablanca (+20), Muskat (+15), Abu Dhabi (+13), Nairobi (+13), San Francisco (+12), Riyad (+12), Houston (+11), Kuala Lumpur (+10) yaşam maliyetlerinin en çok yükseldiği diğer şehirler oldu.

EIU raporuna göre dünyanın en pahalı 10 şehri (ve sıralamalarındaki değişimleri) geçen seneye göre şöyle:

Singapur (Singapur) – 0
Paris (Fransa) – +1
Hong Kong (Çin) – +3
Zürih (İsviçre) – -2
Cenevre (İsviçre) – +1
Osaka (Japonya) – +6
Seoul (Güney Kore) – -1
Kopenhag (Danimark) – +1
New York (ABD) – +6
Tel Aviv (İsrail) – -1
Los Angeles (ABD) – +4

Dünyanın en ucuz şehri ise sıralamada 133’üncü sırada yer alan Venezuela’nın başkenti Caracas oldu. Şam, Taşkent, Almati, Bangalore, Karaçi, Lagos, Buenos Aires, Chennai ve Yeni Delhi ise diğer “en ucuz şehirler”.

Yiğit Kenan Pak: