Duty free içki satışlarında şampiyon açık ara viski

Seyahat ve turizm harcamaları dünya genelinde arttıkça elbette bundan duty free satışları da pozitif olarak etkileniyor. Yeni açıklanan bir araştırma bunu teyit ederken ilginç bir detayı da paylaşmış. 2018’de 2.8 milyar dolar olan duty free alkollü içki pazarının hakimi viski! Pazar büyüklüğünün 2026’da 3.7 milyar doları geçmesi bekleniyor.

Allied Market Research’ün raporuna göre duty free (gümrük vetgisiz) içki (bira, şarap, votka, konyak, viski vs.) pazarı 2019’da 2.94 milyar dolara ulaşacak ve bu cironun büyük kısmı viski satışlarından kaynaklanacak. Ürün tipi bazında viski segmenti, 2019’da tüm gümrük vergisiz alkollü içki satışlarının üçte birinden fazlasını oluşturacak.

Viskinin liderliğinin 2026’ya kadarki süreçte de değişmesi beklenmiyor. Rapora göre gümrük vergisiz satışta viskinin hakimiyeti, küresel gelir artışına bağlı olarak seyahat edenlerin sayısının artması yanında milenyum kuşağının viskiye olan ilgisinin gittikçe artmasından kaynaklanıyor.

Ana satış kanalı havalimanları

EnGezzio‘nun aktardığına göre duty free satışlara kanal bazında bakıldığında da havalimanlarının egemenliği göze çarpıyor. 2019’da global vergisiz içki satışlarının dörtte üçü havalimanlarındaki duty free sahalarından yapılmış. Özellikle fiyatı görece yüksek olan premium içki markaları daha çok havalimanlarında kendisine müşteri buluyor.

Kıta bazında duty free alkollü içki satışlarında, tahmin edileceği üzere, Avrupa başı çekiyor. 2019’da global vergisiz içki satışlarının beşte ikisi Avrupa’da yer alan vergisiz satış alanlarında gerçekleşmiş. Onu Asya Pasifik ve Kuzey Amerika izliyor. Rapora göre Almanlar’ın bitmek bilmez seyahat tutkusu ile Avrupa’ya gelen Çinli ve Orta Doğulu turist sayısındaki artış kıtanın gümrüksüz satış sahalarında içki satışlarındaki liderliğini pekiştirmiş.

Ana görsel: Noyan Ayan@Unifree Istanbul

Yiğit Kenan Pak: