Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum) tarafından her yıl hesaplanan Küresel Huzur Endeksi (Global Peace Index – GPI) 2018 raporunun tamamı açıklandı. Dünya genelinde endekste yüzde 0.27 puan gibi küçük bir gerileme kaydedilirken, Türkiye 163 ülkenin değerlendirmeye alındığı listede 149’uncu (sondan 15’inci) sıraya geriledi. Geçen yıl huzur derecesi “düşük” olarak belirlenen turuncu işaretli ülkeler arasındaki Türkiye bu yıl grafikte kırmızı işaretli “en düşük” ülkeler grubunda yer aldı. Dünyanın en huzurlu ülkesiyse, 2008’den beri zirveyi kimseye kaptırmayan İzlanda.

WEF bünyesindeki Institute for Economics and Peace (Ekonomi ve Huzur Enstitüsü) tarafından hazırlanan endeks hesaplanırken, 163 ülkenin üç temel kategorideki durumu dikkate alınıyor: Emniyet ve asayiş; süregiden iç ve dış anlaşmazlık ve çatışmalar; askerileşme.

Derlenen verilerden elde edilen endeks puanlarına göre İzlanda dünyanın en huruzlu ülkesi olurken onu Yeni Zelanda ve Avusturya izledi. GPI endeksinde en huzurlu ilk 13 ülke şöyle:

GPI değerlendirmesinde en az huzurlu olan ülke de değişmedi. Suriye, 163 ülkelik sıralamada sonuncu olurken Afganistan, Güney Sudan ve Irak onun üzerinde yer aldı.




Geçen yıl 148’inci sırada bulunan Türkiye, bu yıl bir sıra daha geriledi ve 149’uncu olarak son 15 arasına girdi. Türkiye 2898 gibi oldukça yüksek bir negatif puanla, sadece Kuzey Kore, Pakistan,Sudan, Libya, Kongo gibi ülkelerin önünde yer alabildi. GPI sıralamasında sondaki ülkeler şöyle:

Son on yılda ortalama küresel huzur çok yavaş da olsa azalırken, en huzurlu ülkelerle en problemi olanlar arasındaki uçurum büyüyor. 2008’den bu yana en huzurlu 25 ülkenin huzur düzeyi yüzde 0.9 artmış görünüyor. Buna karşın iç ve dış çatışma, baskıcı ve çatışmacı rejim, bunların paralelinde gelen yolsuzluk ve adaletsizliklerden mustarip olan son 25 ülkenin huzur düzeyiyse son 10 yılda yüzde 12.7 azaldı.

Son 25 ülke arasındaki Türkiye, 2008’de 134’üncü sıradayken 10 yıl içinde 15 sıra birden gerileyerek bugün 149’üncü sırada yer aldı ve son 15 ülke arasına girdi. Raporun tamamını şu adreste inceleyebilirsiniz.

1 yorum

Yorum yaz

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi giriniz