Ortalama uçak bilet fiyatlarının dolar ve euro cinsinden ucuzlaması dünyada demiryolu işletmelerini harekete geçirdi. Demiryolu şirketleri rekabet edebilmek için artık daha hızlı trenler satın alıyor, daha fazla konfor sunuyor. Daha önce Japonların görünmez tren ve lüks otel konseptli tren projelerinden bahsetmiştik. Son olarak Alman demiryolları şirketi Deutsche Bahn, dördüncü nesil yüksek hızlı treni ICE’yi Berlin‘de tanıtarak rekabete dahil oldu. Türkiye’de hızlı tren çalışmaları devam ediyor, İstanbul’da banliyö hatları hızlandırılacağı vaadiyle 4 yıldır kapalı, bir daha da açılacak gibi gözükmüyor. Peki demiryolu rekabetinde hangi ülke nerede? Deustche Welle bu sorunun cevabını aradı ve dünyanın en iyi hızlı trenlerini seçti.

ICE (Almanya)

Deutsche Bahn’ın yüksek hızlı treni ICE, üçüncü nesli 330 kilometre kadar hıza çıkarken maksimum 250 kilometre hız yapabiliyor ancak daha güvenilir ve dayanıklı. Elektrikli motorlar bütün vagonların aksları arasına dağıtıldığı için yolcu ihtiyacına göre uzatılıp kısaltılabilecek, arızalı vagonlar kolayca değiştirilebilecek. Eksi 25 dereceden 45 dereceye kadar dışarının sıcaklığına dayanıklı bir klima sistemi var. İkinci sınıftaki yolculara da ücretsiz hızlı internetten hizmeti sunulacak. Yürüme engelliler için hidrolik basamakla tekerlekli sandalyeden inmeden trene binme imkanı sağlanacak. 2017’de hizmete girecek yeni ICE’ler 830 yolcu taşıyabilecek.

Taxiarchos228, Commons, Wikimedia




Frecciarossa (İtalya)

İtalyan kamu işletmesi Trenitalia, Fransız Alstom şirketinden satın alınan trenlerde konfor ve servise önem veriliyor. Birinci sınıf yolcuları oturduğu yerde yemek yiyebiliyor, hızlı internete bağlanabiliyor ve film seyredebiliyor. Şirket bünyesindeki Frecciarossa adlı trenler saatte 400 kilometre hıza ulaşabiliyor ve yapabiliyor ve uzun mesafeli seferler sırasında çok az istasyonda duruyor.

AVE (İspanya)

İspanyol kamu şirketi Renfe saatte 310 kilometre hız yapabilen dakik trenleri AVE temmuz ayında 1 milyon 840 bin yolcu taşıdı. Sonbahardan itibaren Madrid–Barselona seferlerinde hızlı internetten yararlanılabilecek. AVE sistemi 3150 kilometre ile Avrupa’nın en büyük hızlı tren şebekesine sahip. Birkaç yıl içinde 12 milyar euroluk yatırımla 1850 kilometre daha büyüyecek.

Taxiarchos228, Commons, Wikimedia
Taxiarchos228, Commons, Wikimedia




TGV (Fransa)

Avrupa’nın ilk hızlı treni TGV 1981 yılında hizmete girmişti. TGV 400 kilometreyi bulan başkent Paris ile Marsilya arasındaki mesafeyi saatte 300 kilometre hıza ulaşarak iki saatin altında tamamlayabiliyor. 2022’de ise yeni nesil TGV’ler hizmete girecek. SNCF ile Alscom tarafından geliştirilen hızlı trenlerin daha enerji tasarruflu ve ucuz olması hedefleniyor.

Eurostar (İngiltere)

Siemens’in e320 hızlı tren modeli Eurostar saatte 320 kilometre hıza ulaşarak Londra’yı Paris ve Brüksel’e bağlıyor. 2017 yılında temelinin atılacağı duyurulan Londra-Birmingham-Sheffield-Manchester-Leeds hattı ile ilgili olaraksa henüz yeterli bilgi yok.

Şanghay Transrapid (Çin)

Dünyanın en hızlı treni şu anda Shanghai Transrapid. Manyetik levitasyon teknolojisini kullanan sistemin hızı saatte 430 kilometreye kadar çıkabiliyor. Tren, Şanghay’ın dışından yolcuları alıp havaalanına ulaştırıyor. 30.5 kilometrelik yolu sadece 8 dakikada alıyor.

DisgruntledGoat, Bild-frei, Wikipedia DE




Pendolino (Polonya)

Demiryoluna 7 milyar euroluk yatırım yapan Polonya, modernizasyon kapsamında Alstom şirketinin imal ettiği ve yüksek süratle viraj alabilen Pendolino tipi trenler aldı. Pendolino’lar saatte 250 kilometre hıza ulaşabiliyor hem de tren bileti fiyatları Polonya’da Avrupa genelinden çok daha ucuz.

Şinkansen (Japonya)

Japonya’nın kendi imalatı Şinkansen, Tokyo ile Osaka’yı bağlıyor. Tren modern fren tertibatı sayesinde saatte 285 kilometre hızla yol alabilecek. 2027 yılında da Tokyo-Nagoya hattında saatte 500 kilometre hıza ulaşabilen bir tren çalışması planlanıyor.

Shinkansen, WikimediaCommons

Yorum yaz

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi giriniz