Müzeler sevilir ve sevilmeli de. Ancak bu yazımıza konu olan müzeleri sevip sevmemek konusunda ahkam kesemiyoruz maalesef. Zira buralarda sergilenen objeler alışık olduklarımızdan bir hayli farklı ve hatta rahatsız edici olabiliyor. Dünyanın dört yanından tuhaf müzeler listemizi sunarız:

Fiyasko Müzesi, Los Angeles (ABD) ve Helsinborg (İsveç)

Düşler Müzesi’nin içinden çıkmış bir gezici müze Fiyasko Müzesi. Asıl yerleşik müzeler Los Angeles ve Helsinborg, İsveç’te bulunuyor. Bu müzelerde şirket ve girişimcilerin bugüne kadar piyasaya sürüp de büyük başarısızlık yaşadığı saçma veya gereksiz ürünler sergileniyor. Donmuş lazanyadan mor ve yeşil ketçapa, Harley-Davidson parfümünden Apple Newton tablete, bu müzelerde tanık olunması gereken yüzlerce ‘hikaye’ var. Giriş ücretleri 6-10 dolar arasında.

Seks Oyuncakları Müzesi, Prag, Çek Cumhuriyeti

Kolay şaşıran ve utanan insanlardansanız bu müzeye uğramayın. Diğerleriyse 130 yıllık “zevk koltuğu’, anti-mastürbasyon giysileri, şekil şekil dildo vs. acayip seks oyuncaklarını görüp keyiflenmek üzere ‘Sex Machines Museum‘a uğrayabilir. Giriş ücreti yaklaşık 10 dolar.

Parazit Müzesi, Tokyo, Japonya

Meguro Parazitoloji Müzesi, portföyünde 6 bin kitap, 50 bin akademik rapor, 60 binden fazla da parazit numunesi bulunan özel bir araştırma kurumunun parçası. Dünyanın en uzun tenyasını karşınızda görünce mideniz bulanmayacaksa bir uğramakta fayda var. Giriş ücretsiz.


Kırık kalpler Müzesi, Zagreb, Hırvatistan

Hırvat çift Drazen ve Olinka’nın ayrılma ve bunu ölümsüzleştirme kararı almasıyla başlatılan bu mini sergi, zamanla popüler bir turist noktasına dönüştü. Dört yıl süren sevgililik döneminden kalan anıları küçük eski bir evde sergilemeye başlayan çift, arkadaşlarından da bozulan ilişkilerine ait cisim, fotoğraf, mektup ve hediyeleri bağışlamalarını istemiş. 2010’dan bu yana dünyanın dört yanından yeni obje ve hikayeleri koleksiyonuna ekleyen müzenin bir şubesi de 2016’da Los Angeles’ta açıldı. Müze bugün de “ayrı olmaya devam eden” çift tarafından yönetiliyor.

Alman Currywurst Müzesi, Berlin, Almanya

Berlin’in ikonik fast-food’u currywurst, 1949’da bir sokak satıcısı tarafından yaratılmış, genellikle köri tozu, ketçap ve kızarmış patatesle servis edilen kalın bir domuz sosisi. Müzede currywurst tarihi, Alman mutfağındaki yeri, sanat ve edebiyattaki değinmeler, birlikte kullanılan baharat çeşitleri izlenebiliyor. Müzenin kafe bölümünde de üç çeşit currywurst ziyaretçilere tattırılıyor (12 euroluk giriş fiyatına dahil).

Tuvalet Müzesi, Yeni Delhi, Hindistan

Sulabh Uluslararası Tuvalet Müzesi‘nin sloganı ‘sanitasyon bağımsızlıktan daha önemlidir”. Tarihi pek çok araştırma ve belgenin yer aldığı müzede ayrıca ağırlığını lazımlıkların oluşturduğu bir tuvalet koleksiyonu bulunuyor. Sergilenen en pahalı obje, Fransız kralı 14. Louis’nin yatak odasında kullandığı lazımlıklardan biri. Giriş ücretsiz.

Ulusal Dışkı Müzesi, Isle of Wight, Birleşik Krallık

Dışkı müzesiİngiltere’deki Wight Adası’nda önceki yıl açılan dışkı müzesinin yatırımcılarını motive eden soru “Herkesin yaptığı bir şeyle herkes neden ilgilenmesin?” imiş. Birçok insana itici gelebilecek bu müze aslında 38 milyon yaşında bir dışkıya bile ev sahipliği yapıyor ve bilimsel açıdan oldukça önemli bir görevi yerine getiriyor. Tuhaf müzeler listemizin en bilimsel olanlarından biri denebilir.


Tuzluk Biberlik Müzesi, Tennessee, ABD

Tuhaf müzeler genellikle ev eşyalarını sever. Mesela tuzluk ve biberlikler de çeşit çeşit olabiliyor malum. En çok çeşidini bulabileceğiniz yerse 35 yıl boyunca toplanan 20 bin örneği barındıran Tuzluk Biberlik Müzesi. Giriş 4 dolar.

Yüksük Müzesi, Bavyera, Almanya

Bugün pek önemsenmese de tarihte el işi ustalarının çok özenerek ürettiği eşyalardan biri yüksük. Hacimleri küçük olduğundan müzesi de pek geniş sayılmaz. Ancak içlerinde tarihi olaylara bile tanıklık etmiş örneklerin olduğu 4 binden fazla yüksük müzede sizi bekliyor. Giriş 2.5 dolar.

Çim Biçme Makinesi Müzesi, Southport, Birleşik Krallık

Britanyalılar büyük küçük demeden bahçe sahibi olmayı seven insanlar. Dolayısıyla bahçelerin en önemli gereçlerinden olan çim biçme makinelerine de ayrı bir önem atfetmişler müzesini açarak. Pek nostaljik olan müzede Prenses Diana’nın bahçesinde kullanılan makine bile var. Giriş 5 dolar.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Ziyaretçi sayısına göre dünyanın en popüler müzeleri

53 yıl önce üretilen ilk Boeing 727 son yolculuğunu Uçuş Müzesi’ne yaptı

 

Yorum yaz

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi giriniz