Dağ keçilerini biliyoruz, hatta baraj duvarlarında yürüyecek kadar iddialı olanlarına bile denk gelmişliğimiz var. Peki ağaç keçileri nereden çıktı? Kulağa (ve göze) garip gelse de keçili ağaç manzarası Fas için oldukça sıradan bir görüntü. Olayın nedeni ‘argan ağacı’.

Fas‘taki keçileri diğerlerinden farklı kılan aslında fiziksel özellikleri değil, argan adlı ağacın keçileri baştan çıkaran yemişleri. Fundagillerden olan argan ağacını günlük hayatta görmeseniz bile kozmetik ürünlerde aroma ya da malzeme olarak kullanıldığına rast gelmiş olabilirsiniz. Sadece bu coğrafyada görülen nadir arganların yarı tatlı meyvelerini keçiler o kadar çok seviyorlar ki yiyebilmek için membasına gidiyorlar.

Commons, Wikimedia
Elgaard, Commons, Wikimedia




Keçilerin bu zaafı çiftçilerin işini kolaylaştırıyor. Keçi sürüleri ağaçlar meyve verirken uzakta tutuluyor, meyveler olgunlaştığında da hayvanlar ağaçlara salınıyor. Keçiler meyveleri yiyip arkalarında bıraktıkları çekirdekler toplanıp taşla kırılıyor, içindeki tohumları ayırmak için kavrulup parçalanıyor. Ve ortaya güzellik ürünleri ve şampuanlarda kullanılan meşhur argan yağı çıkıyor.

Kozmetik sektörünün gözdesi

Argan yağı içeren ürünler kullanıyorsanız keçilerin yasa dışı çalıştırılmasına ortaklık ettiğinizi düşünmeyin; Slate’in haberine göre, kozmetik sektöründe kullanılan argan yağının çoğu Fas’ın güneybatısındaki kadın kooperatifleri tarafından toplanan argan çekirdeklerinden üretiliyor.




dromedar61
Dromedar61 Commons, Wikimedia

Siz de bu garip manzaraya şahit olmak istiyorsanız arganlar olana kadar bekleyip Fas’ın güneybatısına ya da Cezayir‘in batısına gidebilirsiniz.

fas-agac-keci

(ana fotoğraf: yellow_magpie, flickr)

Yorum yaz

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi giriniz