Türkiye’den Asya tarafına giden turistlerin sayısı son 10 yıldır bir hayli arttı; ancak beklendiği üzere ilk duraklar genellikle Tayland, Malezya, Endonezya oldu. Dünyada yıldızı gittikçe parlayan Filipinler ise pek yakında, en azından kur farkından çok etkilenmeyen şanslı kitle için, Türkiye çıkışlı turistlerin de radarına girmeye başlayacaktır. O yüzden, kısmen kendi deneyimlerimiz bir miktar da dış kaynaklardan yararlanarak, Filipinler’e gitmek için 16 nedeni belirleyip sizlerle paylaşalım istedik.

1. Filipinler, T.C. pasaportuna sahip kişilere vize uygulamıyor. Normal, diplomatik veya hizmet pasaportu farketmeksizin tüm T.C. vatandaşları Filipinler’e 30 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaf.

2. Hemen her tür turist için güzellikler ve keyifler sunan Filipinler, aynı zamanda dünyanın en ucuz turizm merkezlerinden. Başkent Manila, 136 şehirlik 2017 gezgin pahalılık endeksinde en ucuz 11’inci şehir konumunda.




3. Filipinliler, sıcakkanlı ve mutlu insanlar; mizah duyguları da gelişmiş. Kişi başına düşen milli gelirin 2700 ABD doları civarında olduğu Filipinler’de halkın günlük sorunlar, yetersiz koşullar, tayfun ve sel gibi doğa felaketleriyle bu şekilde başa çıktıkları söylenebilir. Diğer pek çok Asyalı toplum gibi birbirleriyle iletişimi de seviyorlar. Dünyada arkadaş veya akrabalarıyla en çok mesajlaşan halk olan Filipinliler, günde yaklaşık 400 milyon (yılda 142 milyar) metin mesajı gönderiyor. Bu sayı, ABD ve Avrupa’da gönderilen tüm kısa mesajların toplamından daha fazla.

4. Nezaket, Filipinlilerin en ayırt edici özelliklerinin başında geliyor. Yabancıların hemen hepsine, yaşı ne olursa olsun, “sir” ve “mam” olarak hitap ediliyor. Hele bir de yaşınız biraz ileriyse neredeyse her yerde saygı görür, öncelik verilirsiniz. Yaşını almış kişilerin elini başa götürmek Filipinler’de de yaygın bir adet. Yaşlılar, engelliler ve hamile kadınlar için hemen her banka, restoran, otobüs ve taksi durağında ayrı ve öncelikli bir kuyruk olduğunu görürseniz şaşırmayın.

filipinler harita
Google Maps ekran alıntısı

5. Filipinler, tam anlamıyla bir ‘adalar ülkesi‘; sadece 2 bininde insan yerleşimi olan 7 bin 500’den fazla ada üzerinde kurulu ve bunların 5 bin kadarı hala uluslararası haritalarda işaretlenmiş değil.

6. Palawan adası, tartışmasız dünyanın en güzel adalarından biri. Nefes kesici güzelliklere sahip adada beyaz kum plajlarından eşsiz lagünlere, tüplü dalış noktalarından yeraltı nehirlerine sayısız doğa harikası bulunuyor. UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan, dünyanın ikinci en uzun (8.2 kilometre) yeraltı nehri Puerto Princesa da burada.




7. Boracay, dünya çapında ünlü bir ada. Dünyanın en güzel plajlarından bazıları burada. İncecik beyaz kumla dolu plajlarda keyif yapmak için her yıl 1.5 milyondan fazla turist epi topu 10 kilometrekare yüzölçümüne sahip bu adaya geliyor. Geçen yıl dünyanın en güzel adası seçilmişti.

8. Dünyanın en etkileyici jeolojik formasyonlarından olan Taal Yanardağı, iç içe olan bir doğal kompleks gibi: Luzon adası, adanın içinde Taal Gölü, gölün içinde daha küçük Volcano Adası, bu adanın içinde de Taal Yanardağı’nın ana krateri olan bir göl daha, o gölün üstünde bir minik ada (Vulcan Point) daha!

Filipinler
Taal Yanardağı – Wikimedia Commons

9. Filipinliler AVM‘leri seviyorlar ve sosyalleşecekleri zaman ilk akla gelen buluşma noktası AVM’ler oluyor. Çünkü alışveriş merkezleri temizler, güvenliler ve en önemlisi havalandırmaya sahipler. AVM’lerde mağaza, market, restoranlar ve bankaların dışında klinikler, spor salonları, konser salonları, parklar ve hatta kiliseler bile bulunabiliyor. Halen dünyadaki en büyük 10 AVM’nin üçü Filipinler’de: The Mega Fashion Hall SM Megamall, SM City North EDSA, SM Mall of Asia.

10.’Jeepney’ adı verilen dolmuşlar Filipinler’de günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası. Esasen jipten bozma münübüs denilebilecek bu araçlar, rengarenk boyanmış ve resimlenmiş kasalara ve şehirlerin hemen her noktasına kolaylıkla ulaşabilmelerini sağlayan dayanıklılığa sahipler. Çünkü bunların neredeyse tamamı, II. Dünya Savaşı ertesinde ABD ordusu tarafından ülkede bırakılan binlerce Jeep’ten dönüştürülen araçlar. ‘Jeepney’ler yaklaşık 18 kişi taşıyabiliyor. Sadece Manila’da 50 bine yakın jeepney çalıştığı tahmin ediliyor. Genellikle belirli bir rotası olmayan jeepney’lerin gideceği yer öndeki bir levhada yazabiliyor, ya da istikamet şoföre sorulabiliyor. Ortalama ücret 8 peso (yaklaşık 70 kuruş).

jeepney filipinler
Filipinler’in meşhur dolmuşu ‘jeepney’ – Wikimedia Commons

11. Ülke din açısından da renkli. Güneydoğu Asya’daki ülkelerin ezici çoğunluğu Budist iken 1565 ile 1898 yılları arasında bir İspanyol sömürgesi olan Filipinler’de nüfusun yüzde 90’ı Hıristiyan (yüzde 80’i Katolik). Bu da İspanyol ve yerli kültürlerin kaynaşması sonucu oldukça zengin bir mimari ve kültürel ortam yaratmış.

12. Filipinler’in nüfusu 2014’te 100 milyonu geçti. Dünyadaki en kalabalık 12’inci ülke olan Filipinler’de nüfus artışı da gayet yüksek: yüzde 2. Ayrıca başkent Manila, dünyada nüfus yoğunluğu en yüksek olan şehir. Çapı sadece 62 kilometre olan başkent merkezde 1 milyon 660 bin kişi yaşıyor. Bu da kilometrekareye 21 bin 350 kişi demek. Manila başkentin toplam nüfusuysa 13 milyonu geçmiş durumda. Kente muhteşem bir canlılık veren bu nüfus yapısı, trafikte sorun yaratmıyor değil elbette.




13. Ülkenin iki resmi dili var: Tagalog’un bir lehçesi olan Filipino ve İngilizce. Dünyada resmi dili İngilizce olan dördüncü en büyük halk (ABD, Hindistan ve Pakistan’dan sonra). Dolayısıyla az da olsa İngilizce biliyorsanız, Asya’da insanlarıyla belki en rahat iletişim kurabileceğiniz ülkelerin başında geliyor Filipinler. Bu arada ülke diğer diller açısından da inanılmaz bir zenginliğe sahip; ülke toprakları üzerinde yaklaşık 175 dil yaşamış ve bunlardan 171’i bugün hala konuşuluyor.

filipinli
Filipinler’de nüfusun yüzde 90’ı Hıristiyan – Wikimedia Commons

14. Filipinler’de basketbol çok popüler. Neredeyse her mahallenin bir basketbol takımı var ve her 10 blokta bir basketbol sahasına rastlamak işten bile değil. Ülkenin profesyonel basketbol ligi The Philippines Basketball Association (PBA), NBA’den sonra dünyadaki en eski ikinci ulusal basketbol ligidir.




15. Filipinliler boksa da tutkun. Ülkenin en ünlü şahsiyeti, neredeyse milli kahraman statüsündeki boksör Manny Pacquiao. ‘PacMan’ lakaplı sporcunun maçı olduğu günler bayram tatili gibi geçiyor; o kadar ki Filipinler Ulusal Polis Teşkilatı istatistiklerine göre başkent Manila’da o günlerde işlenen suç sayısı sıfıra düşüyor.

16. ‘Hindistan cevizinin ana vatanı neresidir?’ diye sorulsa çoğumuzun aklına Filipinler gelmez belki ama ülke esasen dünyanın en çok hindistan cevizi ürten ve ihraç eden ülkesi; yıllık ‘buko’ (hindistan cevizi) ihracatı 19.5 milyon tonu geçiyor.

Yorum yaz

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi giriniz