Floransa’da artık gelato yiyerek dolaşmak yasak!

İtalya‘nın en güzel ve turistik şehri Floransa, aşırı turizmin yarattığı olumsuz etkiye karşı önlem alan kentler arasına katıldı. Şehir meclisinden geçen yeni bir yasayla, kentte gezinirken kaldırımlarda, apartman ve ev girişlerinde, bordür ve park engel taşlarının başında birşeyler yemek içmek yasaklandı. Dolayısıyla artık turistler, günün belli saatlerinde belirli bölgelerde mesela dondurmacıdan ünlü gelato dondurması alıp dükkan önünde dikilerek veya meşhur Arno Nehri’nin kıyısında gezinerek yiyemeyecekler.

Yasağın amacı, dünyada tarihi ve kültürel zenginlikleri en iyi korunmuş şehirlerden olan Floransa‘nın zaten oldukça dar olan sokaklarında birikmeleri ve kirliliği önlemek. Her gün şehrin sokaklarına dökülen onbinlerce turist, yeteri kadar oturma kapasitesi yaratamayan kafe ve restoranlardan pizza, panini vs. yiyeceklerini alıp öğünlerini ayakta geçiştirme eğilimindeler. Dondurmalı gezintilerse zaten klasik. Bunlar haliyle dükkan önlerinde ve kaldırımlarda inanılmaz birikme ve tıkanma yaratarak yaya trafiğini engelliyor.

Öğlen 12.00-15.00 ve akşamüstü 18:00- 22:00 saatleri arasında Via de’ Neri, Via della Ninna, Piazzale degli Uffizi ve and Piazza del Grano sokak ve bölgelerinde geçerli olacak yasağa uymayan kişilere 150 ile 500 euro arası para cezası uygulanacak. Floransa belediyesi, aşırı turizme karşı alınan kararları açıklayan broşürleri esnafa dağıttı. Yasaklar 6 Ocak tarihine kadar geçerli olacak ve sonraki ilkbahar başında yeniden başlayacak.

Son yıllarda özellikle dünyanın en turistik bölgelerinde yıkıcı etkiler yaratmaya başlayan aşırı turizme karşı kent ve ülke yönetimleri önlem almaya başladılar. Daha önce de Tayland, İspanya, Hollanda gibi ülkelerde kent ve doğa yapısının bozulmaması için turizme farklı şekil ve derecelerde kısıtlamalar getirildi.

Merve Turan: