Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla yayılan koronavirüs (coronavirus) başla ülkelerde de görülmeye başladı. Virüsün Türkiye’ye taşınmasının önüne geçebilmek için İstanbul Havalimanı’ndaki Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü ekipleri önlemler alıyor.
Güncelleme: Sağlık Bakanlığı, Çin’de görülen ‘Koronavirüs’ nedeniyle, Çin’e ait havayolu firması tarafından haftada 3 gün düzenlenen Vuhan-İstanbul seferlerinin durdurulduğunu, Çin’den gelen tüm uçaklardaki yolcuların uçaktan inişte termal kameralarla taranması kararı alındığını açıkladı.
23 Ocak’ta Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, koronavirüs riski yüzünden Çin’den gelen tüm uçuşlar için bulaşıcı hastalık kontrol önlemlerinin alınması, yolcu iletişim bilgi formlarının doldurulması ve yer personelinin bilgilendirilmesi yönünde karar alındığı bildirildi. Açıklamada, “Çin hükümetinin bölgeyi karantina altına almasının ardından, Çin’e ait bir havayolu firması tarafından haftada 3 gün düzenlenen Vuhan-İstanbul seferleri durdurulmuştur. Dünya Sağlık Örgütü tarafından bu konuda henüz bir uyarı yapılmamış olmasına rağmen, Bakanlığımız tarafından Çin’den gelen tüm uçaklardaki yolcuların uçaktan inişte termal kameralarla taranması kararı alınmıştır. Havalimanlarında karantina odalarımız hazır olup, sağlık ekiplerimiz 7/24 usulüne göre kesintisiz çalışmaktadır” denildi.
Çin‘de hızla yayılan ve durdurulması için seferberlik başlatılan koronavirus yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısı da ülkede 17’y geçti. Resmi verilere göre ülkede en az 400 kişiyi etkilediği bilinen 2019-nCoV kodlu virüse yakalananların gerçek sayısının 2 bine yaklaşmış olabileceği iddia ediliyor.
Çin’den yolcu taşıyan hava yolu şirketleriyle yer hizmeti veren firmaları uyaran Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü yetkilileri insandan insana bulaşabilen virüsün zaman zaman basit soğuk algınlığına da benzeyebilen belirtilerini ve alınması gereken önlemleri düzenledikleri toplantıda anlattı. Havayolu yöneticilerinden böyle bir vaka ile karşılaşmaları halinde hemen Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü yetkililerine bilgi verilmesi istendi. Uçakta virüslü yolcunun tespit edilmesi durumunda ilk olarak yolcunun havalimanında özel kıyafetli ekipler tarafından alınarak hastanın karantina odasına götürüleceği, buradaki işlemlerin ardından da ilgili sağlık kurumlarına aktarılacağı belirtildi.
ABD ve Avrupa’da taramalar sıklaştı
THY’nin Çin’den İstanbul’a yaptığı seferlerde şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığı öğrenildi. Çin’den İstanbul’a THY’nin yanı sıra Çin Güney Havayolları (China Southern Airlines) ile Sichuan Airlines tarifeli sefer gerçekleştiriyor. Rusya’da havaalanlarında virüs taşıyanları tespit edebilmek için Çin’den gelen yolcuları termal kameralardan geçirmeye başladı. Moskova’daki Şeremetyevo ve Vnukovo havaalanları ile Yekaterinburg ve Irkutsk’daki havaalanlarına termal kameralar yerleştirildi. Ayrıca Rus yetkililer Çin’e gidecek yolculara Wuhan şehrini ziyaret etmemeleri, hayvanat bahçeleri ve hayvan pazarlarından uzak durmaları uyarısında bulundu.
Çin’in yarı özerk bölgesi Hong Kong’da yetkililer termal tarayıcılar dışında Wuhan’dan gelen tren ve uçakları temizlik önlemlerini arttırarak dezenfekte etmeye başladı. Avustralya Sağlık Bakanlığı Wuhan’dan gelen uçuşların sağlık ekipleri tarafından karşılanarak taramadan geçirildiğini duyurdu. Brisbane şehrinde yetkililer Wuhan’dan gelen bir yolcunun nefes alma problemleri yaşaması üzerine karantinaya alındığını ama şu an iyileştiğini açıkladı.
Amerika Birleşik Devletleri’nin üç ana hava limanı olan New York’taki John F. Kennedy, San Fransisco International ve Los Angeles International Havalimanlarında Wuhan’dan gelen yolcular termal taramada geçirilmeye başlandı.
Koronavirüs nedir, nasıl korunulur
Sağlık Bakanlığı resmi sitesinde yer alan bilgilere göre koronavirüsler, ‘Coronaviridae’ ailesi içinde yer alırlar. Zarflı ve tek sarmallı RNA virüsleridir, başlıca dört türde sınıflandırılırlar: Alfa-, Beta-, Gama- ve Delta koronavirüsler. İnsan, yarasa, domuz, kedi, köpek, kemirgen ve kanatlılarda bulunabilmektedirler (evcil ve yabani hayvanlarda).
İnsanlarda koronavirüsün neden olduğu hastalık spektrumu basit soğuk algınlığından ciddi akut solunum sendromuna (Severe Acute Respiratory Syndrome – SARS) kadar değişkenlik gösterebiliyor. İnsan ve hayvanlarda çeşitli derecelerde respiratuar, enterik, hepatik, nefrotik ve nörolojik tutulumlarla seyreden klinik tablolara neden olabilmektedir. Ölümcül olabilen koronavirüsten korunma yolları genel olarak şöyle sıralanıyor:
- Öksüren ve hapşıran insanlardan uzak durun.
- Hastalıktan korunmak için maske kullanın.
- Özellikle hastalığın yaygın olduğu bölgelerde hayvanlarla temas etmeyin.
- Hijyen kurallarına dikkat edin.
- İnsandan insana da bulaşabilen virüsün semptomlarını görürseniz en yakın sağlık birimine veya hastaneye başvurun.
Dünya Sağlık Örgütü, canlı hayvanlarla “korunmasız/açık” temastan sakınılmasını, etlerin ve yumurtaların iyice pişirilmesini ve soğuk algınlığı ya da nezle türü belirtiler gösteren insanlarla yakın temastan kaçınılmasını tavsiye ediyor. Solunumla ilgili semptomlar, ateş, öksürük, nefes darlığı ve güç nefes alma enfeksiyon belirtilerinden bazıları olarak dikkat çekiyor.