Paskalya Adası’ndaki heykeller, New York’taki Özgürlük Anıtı ya da Avustralya’daki Büyük Set Resifi… Hepsinin ortak özelliği iklim değişikliği tehdidi altında olması. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki yok olmak üzere olan bu yerleri Deutsche Welle listeledi.
Paskalya Adası, Şili
Her yıl 60 bin turisti ağırlayan Paskalya Adası’ndaki Moai heykelleri kıyı erozyonu ve yükselen deniz seviyesinin kurbanı olmak üzere. Heykellerin sular altında kalma tehlikesi var.
Bwindi Yağmur Ormanları, Uganda
Küresel ısınmayla birlikte insanlar daha serin olduğu için gorillerin yaşam alanlarına yerleşiyor. Fakat dünyada sadece 880 adet kalan dağ gorillerinin neredeyse yarısı bu alanlarda. Yüksek sıcaklık yüzünden hem yaşam alanlarını kaybediyor hem de yeni hastalıklara maruz kalıyorlar.
Malavi Gölü, Malavi
Malavi Gölü’ndeki su artan sıcaklıkla buharlaştıkça yağışlı mevsim kısalıyor ve kurak mevsim uzuyor. Gölün suyunun azalmasına sebep olan bu döngü hem geçimini buradan sağlayan balıkçılar hem de turistler için dalış turları sunan şirketler için sorun oluşturuyor. Göl buharlaşarak yok olma tehdidi altında.
Wadi Rum, Ürdün
Dar kanyonları, yüksek kayalıkları ve muhteşem manzarası, 12 bin yaşındaki 45 binin üzerinde kaya çizimleri ile Ürdün‘deki Vadi Rum bir doğa harikası ancak o da susuzlukla boğuşuyor. iklim değişikliği nedeniyle su gittikçe kıtlaşıyor, hayvan ve bitki türleri yok oluyor.
Kaya Takım Adaları, Palau
Lagünleri ve mercan resifleriyle Pasifik’te cenneti vadeden 400 Kaya adası ile Palau her yıl 100 binden fazla turist çekiyor. Yükselen deniz suyu sıcaklıkları ve sudaki asitlenme buradaki mercan resiflerine zarar verdiği için buranın da günleri sayılı.
Özgürlük Heykeli, ABD
Yaşı kategorisindekilere göre epeyce genç, ancak rüzgarın şiddeti artıyor, deniz seviyesi yükseliyor. 2012’de ‘Sandy’ kasırgası Liberty Island’ın altyapısına zarar vermişti. Hürriyet Abidesi’nin de zamanla bu hava olaylarından etkilenmesi sadece Yarından Sonra filminde olabilecek bir senaryo değil.
Ilulissat Buz Fiyordu, Grönland
Küresel ısınma buzdağlarını eritiyor. Permafrost eridikçe arkeolojik değerler de yok oluyor. Bölgeye ulaşabilen son şanslı turistler sonsuza kadar kaybolmadan önce, buz dağlarını belki de son kez görüyor.