İngiltere’ye seyahat yasağı hızla yayılıyor

İngiltere‘de yeni bir Covid-19 (koronavirüs) mutasyonunun hızla yayıldığının duyurulmasının ardından Türkiye, Almanya, Hollanda ve Fransa dahil birçok ülke İngiltere ile aradaki seyahatleri yasakladı. Seyahat yasağı kararı alacak ülkelerin sayısının daha da artması bekleniyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından Türkiye’nin de seyahat yasağı getiren ülkeler arasında girdiğini yazdı. Bakan Koca, “Koronavirüsün mutasyonuyla İngiltere’de bulaş hızının arttığı bildirilmiştir. Cumhurbaşkanımızın talimatı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın koordinasyonu ile tedbiren; İngiltere, Danimarka, Hollanda ve Güney Afrika’dan ülkemize olan uçuşlarda geçici durdurma kararı alınmıştır” dedi.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Avrupa‘daki üye ülkelere önlemleri artırmaları uyarısında bulundu. Fransa, Pazar gece yarısından itibaren 48 saatliğine İngiltere’den yolcu ve yük taşıma araçlarının ülkeye girişini yasakladı. Hollanda ve Belçika İngiltere’den uçuşları durdurdu, İtalya da 6 Ocak’a kadar seyahat yasağı getirdi. Belçika tren seferlerini de durdurdu. İrlanda ve Almanya da Pazar gece yarısından itibaren İngiltere’den uçuşları askıya aldı. Kanada da, 72 saat süreyle İngiltere’den yapılan uçuşları durdurduğunu açıkladı.

Şimdiye kadar Fransa, Belçika, Almanya, İrlanda, Danimarka, Avusturya, İtalya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Romanya, İsveç, Estonya, Litvanya, Letonya, Kanada, Kuveyt, Suudi Arabistan, El Salvador, Rusya ve Hollanda, İngiltere’den seyahatleri yasakladığını duyurdu.

İngiltere’nin güneydoğusunda yayıldı

Üst düzey sağlık yetkilileri, yeni koronavirüs mutasyonun daha ölümcül olduğu ya da aşılara farklı tepki verdiği yönünde bir kanıt olmadığını, ancak eskisine kıyasla yüzde 70 daha bulaşıcı olduğunu belirtti.

Ama mutasyonun genetik değişime dair bilimsel ayrıntılar ve Covid-19’un seyrini nasıl etkileyeceğine dair bilgiler henüz net değil.

Dünya Sağlık Örgütü aynı mutasyonun, Hollanda, Danimarka ve Avustralya’da da görüldüğünü bildirdi. Ayrıca Güney Afrika Cumhuriyeti’nde de farklı bir koronavirüs mutasyonu saptandığı bildiriliyor.

Koronavirüs mutasyonu hakkında neler biliniyor?

Görsel: WikimediaCommons

Yiğit Kenan Pak: