İngiltere ülkeye girişte negatif test sonucu isteyecek

Yeni Covid-19 (koronavirüs) mutasyonunun hızla yayıldığı ülkelerden İngiltere, ülkeye girişlerde muafiyetleri kaldıracak ve yolculardan negatif test sonucu talep edecek. Buna göre bazı durumlarda karantina muafiyeti getiren seyahat koridoru uygulamalarını pazartesiden itibaren sonlandırılacak ve ülkeye giriş yapmak isteyen yolculardan son 72 saat içinde verilmiş negatif Covid-19 testi istenecek.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson düzenlediği basın toplantısında yeni uygulamaların şimdilik 15 Şubat’a kadar yürürlükte olacağını söyledi. Johnson, ülkede yaz döneminde yürürlüğe konulan ve bazı ülkelerden gelen yolcuların karantinadan muaf tutulduğu “seyahat koridoru” uygulamasına son verileceğini, İngiltere‘a seyahat edecek tüm yolcuların son 72 saat içinde alınmış negatif test sonucunu göstermekle yükümlü tutulacağını açıkladı.

Negatif test sonucu ibraz eden yolcular ülkeye geldikten sonra da 10 gün boyunca kendini karantinaya alacak. Tedbirler gerekirse 15 Şubat’tan sonraki bir tarihe de kadar da uzatılabilecek. İsteyenler karantinanın beşinci gününde ücret karşılığı test yaptırıp sonucunun negatif çıkması halinde karantinalarını da sonlandırabilecek. Birleşik Krallık içindeki İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’da benzer kısıtlamaları eşzamanlı olarak uygulamaya başlayacak.

İngiltere’de toplam vaka sayısı dün itibarıyla 3 milyon 316 bin 19’a yükselmiş durumda. Toplam can kaybı 90 bine doğru tırmanırken gayrı-resmi kaynaklar sayının 100 bini geçtiğini iddia ediyor.

Yiğit Kenan Pak: