İstanbul Havalimanı Atatürk’ün gerisinde kaldı, Havaist hat kapattı

İstanbul Havalimanı

İstanbul Havalimanı‘nın mayısta hizmet verdiği yolcu sayısı, küçük olduğu gerekçesiyle kapatılan İstanbul Atatürk Havalimanı‘nın gerisinde kaldı. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) verilerine göre, İstanbul Havalimanı mayısta 5 milyon 228 bin 447 yolcu ağırladı. Atatürk Havalimanı‘ndaysa geçen yılın mayıs ayında 5 milyon 490 bin 229 yolcuya hizmet verilmişti. Böylece düşüş oranı yüzde 4.76 olarak kaydedildi. Havalimanına ulaşım sağlanan Havaist hat sayısında da azalmaya gidildi.

Dünyanın en büyük havalimanı olacağı iddiasıyla yapılan ve 5-6 Nisan 2019 tarihlerinde ‘Büyük Göç’ün gerçekleştirildiği İstanbul Havalimanı’nda yolcu trafiği 2019 yılı mayıs sonuna kadar (ilk 5 ayda) iç hatlarda 2 milyon 506 bin 369, dış hatlarda 7 milyon 452 bin 218 olmak üzere toplamda 9 milyon 958 bin 587 oldu. İstenilen yolcu sayısına ulaşamayan İstanbul Havalimanı’nı işleten konsorsiyumun ödemesi gereken iki yıllık kirasının 25 sene sonraya erelendiği ortaya çıkmıştı.

İstanbul Havalimanı’nın düşük performansı, şehirle arasında yolcu taşıma hizmeti veren Havaist’i de zora soktu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden Otobüs AŞ’ye bağlı olan Havaist, çalışmaya başladığı 6 Nisan’da 20 olan hat sayısını yeterli yoğunluk sağlanamadığı gerekçesiyle 15’e düşürdü. Havaist’in faaliyete başladığı tarihten sonra 2 aydan kısa sürede hatların yüzde 25’i kapatılmış oldu.




Havaist hatlarına iptal

Havaist, 6 Nisan’dan itibaren İstanbul genelinde 20 ayrı hat ve 65 durakta 150 otobüsle hizmet vermeye başlamıştı. Yeterli müşteri olmadığı için kapatılan hatlar arasında Mecidiyeköy, Mahmutbey, Kemerburgaz, Arnavutköy ve Başakşehir hatları var.

İstanbul Havalimanı’na en yakın mesafeden ulaşım 12 liradan başlıyor. Buraya Anadolu Yakası’ndan Havaist’le gelecek yurttaşlar ise en az 25 lirayı gözden çıkarmak zorunda. Havaist ücretleri Kadıköy’de 25 lira iken Pendik’te 30 liraya çıkıyor. İBB’ye ait 46 kişilik Havaist otobüslerinde yalnızca İstanbul Kart geçiyor ancak bu otobüsler her ilçeden geçmediği için yol güzergâhındaki bir durağa gitmek için de yine metrobüs, metro ya da İETT’ler kullanılmak zorunda. Bu araçların yol güzergâhları ve sefer saatlerini öğrenmek için akıllı telefonlara ‘Havaist’ uygulaması indiriliyor.

Yorum yaz

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi giriniz