İstanbul Havalimanı’ndan bir yılda 46 milyon kişi uçtu

İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA’nın rakamlarına göre yeni havalimanını geçen bir yıl içinde 280 binden fazla uçuşta toplam 46 milyon yolcu kullandı. Bu yıl 10’uncusu düzenlenen Boğaziçi Zirvesi’nde konuşan İGA CEO’su Kadri Samsunlu, havacılık sektörünün Güney Avrupa’ya doğru kaydığını, 2031 yılına kadar da Türkiye’nin güneyine doğru bir kayma olacağını dile getirdi.

Atatürk Havalimanı kullanımdayken neden yeni bir havalimanı yapılmasına ihtiyaç duyulduğu sorusunu cevaplayan Samsunlu, önceki havalimanının 38 milyon olan terminal kapasitesinin yıllık 68 milyon olan ihtiyacı karşılamadığını söylemekle yetindi. Samsunlu, genişletmeye ve kapasite artırımına oldukça müsait olan Atatürk Havalimanı yerine neden kat kat maliyetli yeni bir havalimanı yapıldığı konusunda bir yorumda bulunmadı.

Ancak Samsunlu öte yandan bu yatırımın Avrupa ülkeleriyle diğer ülkelerde bulunan havaalanlarında da kapasite artırma yatırımlarını tetiklediğini dile getirdi ve Amsterdam Schiphol Havalimanı ile Paris Charles De Gaulle Havalimanı’nda da kapasite artırım yatırımları yapılacağını sözlerine ekledi.

İGA CEO’su Kadri Samsunlu, İstanbul Havalimanı ile istihdama da ciddi katkı sağlayacağını, direkt/indirekt 225 bin kişiye istihdam sağlanacağını savundu. Samsunlu bunun da ekonomiye 40 milyar dolar civarında bir katkı sunacağını iddia etti.

76 milyon metrekare alanda kurulu yeni havalimanın dünyanın en büyük 6. turizm bölgesi olan Türkiye’nin turizmine de büyük katkıları olacağını söyleyen Samsunlu, 250’den fazla dış hat bağlantısı olan havalimanının İstanbul’a kültürler arasında köprü olma misyonu yüklediğinin altını çizdi.

Gezzio: