28 Mayıs’a hazırlanan İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanlarında alınacak önlemler

28 Mayıs’ta iç hat uçuşlarının açılmasının hedeflenen İstanbul Havalimanı ile Sabiha Gökçen Havalimanı‘nda alınacak önlemler açıklandı. Buna göre uçuşların başlamasıyla birlikte her noktada termal sistem olacak, girişlere özel dezenfektanlı paspas konulacak, maske, eldiven ve sosyal mesafeye uyma zorunluluğu getirilecek. Ayrıca uçuş yapacaklar gittikleri şehirlerde kalacakları adresleri de bildirecek.

İstanbul Havalimanı CEO’su Kadri Samsunlu, 28 Mayıs’ta iç hat uçuşlarına açılması planlanan havalimanında koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı alınacak önlemler hakkında bilgi verdi. CNN Türk’e konuşan Samsunlu, havalimanlarında eldiven ve maske zorunluluğu olacağını duyurdu. Samsunlu uçuşların durumu ve önlemler konusunda şunları söyledi:

“Havalimanımız şu anda tahliye uçuşlarını gerçekleştiriyor, kargo uçuşlarımız kesintisiz olarak devam ediyor. Havalimanının Ramazan Bayramı’ndan sonra 28’inde iç hat uçuşlarının açılması hedefleniyor. Virüsle mücadelede havalandırma çok önemli. İlk günden itibaren havalimanımıza yüzde yüz taze hava verilmesini sağladık. Koronavirüsün nefes alırken bulaştığına dair kanıtlanmış bir durum yok, bu hastalığın daha çok damlacıklarla bulaştığını biliyoruz. Bunu engellemek için maske takın deniyor.”

Maske terminale girerken takılacak

Terminale giren herkesin maske takmak zorunda olduğunu belirten Samsunlu şöyle devam etti: “Terminalde maskenin sürekli takılı olması gerekiyor, aksi takdirde müdahale edilecek. Müşterilerle çok fazla temas halinde olan personellerimiz maskeyle birlikte siperlik de takacaklar. Bazıları eldiven takacaklar. Havalimanında maske ve eldiven satışı için belirli noktalar olacak. Ama yolcular maskesiz içeriye giremeyeceği için sadece yedek olarak havalimanından maske ve eldiven temini yapabilirler. Eldiven ve maske olmadan kesinlikle havalimanına gelmeyin.

Her noktada termal sistem kullanılacak. Her yolcunun kendi sağlık durumunu bilmesi gerekiyor. Eğer ki koronavirüs semptomları buluyorsa yolcular, havalimanına gelmemeli. Havalimanına normal zamanlamalarla gelinecek. Sosyal mesafe uyarıları tüm alanda var. Yolcuların Kovid-19 kurallarına uygun şekilde terminalde bulunmaları sağlanacak. Alanda dolaşan bir hijyen takımımız olacak.

“Yemek alanlarında da sosyal mesafenin korunmasını sağlayacağız. Masalar arasında gerekli mesafeler sağlanacak. Aileler noktasında tek masa kullanımına izin verilecek. Tek gelen yolcuların masalarda yüz yüze gelmemelerini sağlayacak tedbirleri sağlayacağız. Yolcuların güvende hissetmesi çok önemli. Yolcu havalimanına baktığında gerekli tedbirlerin alındığını görecek.”

Yolcular ikamet adresi bildirecek

Samsunlu’nun açıkladığı önlemler çerçevesinde yolcular gidecekleri yerde kalacakları adresleri havalimanlarında bildirecekler. Havalimanı girişlerine özel dezenfektanlı paspas koyulacak. Bu paspasla virüsün ayakkabı ile taşınımı engellenecek. Tüm terminalde dezenfektan cihazları olacak. İstanbul Havalimanı’nın büyüklüğü bu süreçte avantaj olacak. Ülke içindeki şehirler risk bölgelerine bölünecek. Terminalin az riskli bölgelerden gelen yolcularla yüksek riskli yerlerden gelen yolcuların farklı bölümlerden uçmasını sağlayabilecek şekilde düzenlenmesi planlanıyor. Havalimanındaki mağazaların açılması yolcuların sayısına bağlı. Çalışanların güvende hissetmesi de önemli. Mağazaların açılmasıyla ilgili kararı kendileri verecekler.

Sabiha Gökçen’de yolcu yakınları terminale giremeyecek

Öte yandan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı (İSG), Türkiye genelinde Covid-19 salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında yetkililerin onay vermesi halinde kapılarını 28 Mayıs’ta yeniden açmaya hazırlanıyor. İSG olarak yoğun bir hazırlık dönemi geçirdiklerini söyleyen CEO Ersel Göral, sosyal mesafe ve hijyen odaklı olarak yeni bir sisteme geçtiklerini, yeni dönemde terminale maskesiz hiçbir yolcunun alınmayacağını ayrıca yolcu yakınlarının da artık terminal içine giremeyeceğini belirtti.

Havacılıkta yeni bir dünya düzenine geçildiğini belirten Göral şunları söyledi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından getirilen yeni kurallara göre, terminal binası içine maskesiz hiçbir yolcu alınmayacak. Ayrıca yolcu yakınları terminale kesinlikle giriş yapamayacak. Uçağa ise sadece bebek bakım malzemeleri, laptop ve kadın el çantaları alınabilecek. Ayrıca 100 ml. sıvı kısıtlaması devam ederken alkol oranı yüksek olan kolonya, dezenfektan gibi sıvıların 100 ml. altında olması kaydıyla uçağa alınmasına izin verilecek.”

Yolcu sayısı sürekli kontrol edilecek

Sabiha Gökçen Havalimanı terminal binası içinde alınacak önlemler hakkında da bilgiler veren Göral şöyle devam etti: “Güvenlik taraması öncesi yolcu sıralarını daha iyi kontrol ederek insanlar arasında yeterli mesafenin korunmasını sağlayacağız; bunun için sensörlü kameralar vasıtasıyla alanlardaki yolcu sayılarını sürekli olarak kontrol edeceğiz. Bu sistem, kişi sayısının belirlenen sayının üstüne çıkmasından önce sahadaki güvenlik personelimize mesaj göndererek sosyal mesafenin korunması için gerekli önlemlerin almamıza olanak sağlayacak.

Açılışa kadar geçecek süreçte tesis havalandırması, temizlik kontrolleri, ilaçlama ve dezenfeksiyon yapılacak. Yolcuların ve personelin kullanımındaki tüm temas noktalarında el dezenfektanları konumlandırılacak, ayrıca terminale gelen yolcu veya personelin giriş kapılarında termal kameralar ile ateş ölçümleri yapılacak. Ayrıca asansörler, yürüyen yollar, yürüyen merdivenler, yolcu oturma grupları gibi temasın çok olduğu alanlarda kişi sayısı kısıtlamalarına gidilerek tüm yüzey hijyenleri sürekli olarak sağlanacak. Bu yeni dönemde kurallara ne kadar dikkat edersek, pandemi sürecini de o kadar kısa zamanda atlatabileceğimize inanıyoruz”

Son olarak terminal işletmesinde çalışan personelin en iyi şartlarda iş başı yapabilmeleri adına tüm önlemleri almak için hazırlıklara başladıklarını da söyleyen Ersel Göral, “Personelimizin 20 Mayıs günü işbaşı yapmasını ve normal çalışma düzenine kademeli olarak geçmeyi planlıyoruz. Çalışanlarımız, ofiste ve alanda çalışmaya geçmeden önce işyeri hekimi tarafından sağlık kontrolünden geçecekler, geçmeyen personel işbaşı yapamayacak. Tüm personel maske ve yüz siperliği takacak ve maskeler gün içinde 4 saatte bir değiştirilecek şekilde çalışanlara dağıtılacak” dedi.

Noyan Ayan: