Demir yataklarıyla ünlü madencilik şehri Kiruna tam da ona bu ününü veren sebepten, demir madenleri yüzünden şimdiki şehir merkezinden 2.5 kilometre öteye, yeni yerine taşınıyor. Toptan yıkılarak hayalet şehre dönüşecek kentin simgesi Kiruna Kilisesi ise parçaları tek tek sökülüp kayıt altına alınarak en baştan yeni yerine inşa edilecek.
Atlas Obscura’nın haberine göre, kutup çizgisinin kuzeyinde 23 bin kişinin yaşadığı Kiruna, İsveç‘in ve dünyanın en büyük demir rezervine sahip. Ancak 10 yıl önce madencilik faaliyetleri yüzünden yerde dev çatlakların oluştuğu fark edilince önlem olarak tüm şehrin terk edilmesi gerektiğine karar verildi. Başka bir çarenin olmadığını söyleyen şehir planlamacıları, daha doğuda inşa edilecek yeni kentin hem eski şehrin yıkılması gerekmeyen doğu mahallelerine komşu olacağını hem de bu yeni yerde asla zemin sorunu yaşanmayacağını söylüyorlar.
Kentin taşınma işleminin 2033 yılında bitmesi öngörülüyor, taşınmanın toplam maliyeti ise 320 milyon euro’yu aşacak. Fakat rezervlerdeki demirin değeri bu maliyetin çok üzerinde olduğu için taşınma yine de ucuza gelmiş olacak.
Kiruna sakinlerinin bir kısmi ise eskiden maden olarak kullanılan ve nikel, kobalt gibi zararlı atıkların bırakıldığı toprakların üstünde yeni bir hayat kurmak konusunda çekimser. Bazıları da yeni şehrin ve emlak fiyatlarının daha pahalı olacağını düşündüğü için taşınmaya karşı.
Taşınmaya dair masrafların çoğunu madeni işleten Luossa-Kiirunavaara Aktiebolag (LKAB) adlı madencilik şirketi karşılıyor. Şirket çalışanlarının kıdemine bakılarak çalıştıkları oranda kolaylık gösteriyor, onların isteğine göre yeni evler sağlanıyor.
(fotoğraf: Christoffer Sawicki/CC BY-SA-2.0)
[…] İsveç’in en önemli tarihi yapılarından biri olan Kiruna Kilisesi tek tek parçalara ayrılıp yeni adresinde yeniden […]