İzlanda, dünyaca ünlü kanyonu ziyarete kapatıyor

Son 10 yılda turistik açıdan patlama yapan İzlanda, aşırı turizme karşı önlemler planlayan ülkeler arasına katıldı. Küçük ülkenin güneyindeki popüler turizm noktalarından Fjadrargljufur Kanyonu, giderek artan turist sayısının çevre üzerindeki olumsuz etkisi nedeniyle tur ziyaretlerine kapatılacak.

İzlanda Çevre Ajansı’nın aktardığına göre Fjadrargljufur Kanyonu (orijinal yazılışıyla Fjaðrárgljúfur), turist gruplarının yarattığı kirlilik ve çevresel bozulmayı asgariye indirmek amacıyla turizm sezonunun zirvede olduğu Haziran ayı ve sonrasında kapalı olacak. Ülkedeki bazı diğer doğal zenginliklerin korunması için de benzer önlemler gelebileceği söyleniyor.

Ülkeye yönelik genel ilgi artışının yanı sıra Kanadalı pop şarkıcısı Justin Bieber’ın Fjadrargljufur‘da bir video klip çekmesi bölgenin dünyada tanınmasına yardımcı oldu. “I’ll Show You” adlı şarkıya 2015’te çekilen video klibin internette izlenme sayısı 440 milyonu aştı.

Fjadrargljufur Kanyonu

Visit Iceland adlı ulusal turizm kurumunun yöneticisi Inga Hlin Palsdottir’e göre yıl boyunca bölgede turistlerin ağırlanabilmesi daha iyi bir altyapıya ihtiyaç var.

Son 10 yılda dünyanın en popüler ve eksantrik destinasyonlarından biri haline gelen İzlanda’yı 2017’de yaklaşık 2.2 milyon kişi ziyaret etti. İzlanda‘nın kendi nüfusuysa sadece 350 bin. Aşırı turizmin yıkıcı etkisilerine karşı önlem alan ülkeler arasında İtalya, İspanya, Tayland, Hollanda gibi turizmin lokomotif ülkeleri yer alıyor.

Merve Turan: