Japonya’nın kuzeyindeki Aomori eyaletinde yer alan Inakadate köyü 1992 yılına kadar çeltik (pirinç) tarlalarından başka bir şeyin olmadığı sıradan bir Japon köyü iken vizyoner belediye başkanı sayesinde bugün sıkça ziyaret edilen bir turizm noktası. Köye gelen ziyaretçi, ve tabi gelir, miktarını artırmak isteyen köy belediyesinin o vakitler akıl edip de başlattığı “çeltik sanatı‘ köyün tüm dünyada tanınmasını sağlamış.

Çeltik sanatı, ya da Japonca deyişiyle ‘Tanbo‘ sanatı, çeltik tarlalarına belirli bir planda ve farklı renklerde ekilen pirinç fidelerinin büyüdükten sonra “natürel tablolar’a dönüşmesi esasına dayanıyor. 1992’de belediyenin turizm ve planlama sorumlusu Takatoshi Asari’nin aklına gelen fikir, zamanla bir festivale dönüşüyor. İlk yıl sadece 100 kişinin gelip gördüğü tablolar, 2016’da 340 bin kişiyi köye çekmiş ve o günden bu yana köyde 80 yeni otel ve konukevi yapılmış.

İlk yıllarda geometrik şekiller ve Japonca yazılardan oluşan tablolar sonraki yıllarda çeşitleniyor, Mona Lisa, Star Wars gibi popüler desenlere kavuşuyor. Nüfusu 8 bin olan köyün belediye ve okulundan görevliler, her yıl belli zamanlarda toplanıp yapılacak tabloları (ya da ekilecek ‘çektik resimleri’) belirliyor.

Ekim köyün iki farklı yerindeki çeltik tarlalarında ilkbaharın sonlarında başlıyor, tablolar Temmuz Ağustos aylarında izlenebilir oluyor. 12 ayrı türde ve 7 renkte pirinç fidesi kullanılıyor. Çeltik tabloları tamamen ortaya çıktıktan sonra her tarlanın alt kenarındaki yüksek platformlardan izlenebiliyor. Tabloların büyük kısmını bir arada görebilmek için köye bir kule bile inşa edilmiş. Yakınlarda yapılan tren istasyonunun adı da ‘Tanbo Sanatı’ istasyonu!

Aşağıda çeltik tablolarından şahane örnekleri görebilirsiniz. Fotoğraflar Inakadate Köyü turizm bürosuna ait.

Yorum yaz

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi giriniz