Japonya’nın yeni nesil hızlı treni Shinkansen Supreme tanıtıldı

Hızlı trenlerin neredeyse anavatanı sayılan Japonya, 2020’de yapılacak olan Tokyo Olimpiyat Oyunları’na yetiştirmeye çalıştığı yeni nesil hızlı tren modeli Shinkansen N700S’in prototipini tanıttı. Shinkansen Supreme olarak da adlandırılan trenin test seferleri bu ay, tarifeli seferleriyse 2020 başında başlayacak.

Tokyo ile Shin-Osaka arasında çalışacak olan yeni model de önceki seri gibi yaklaşık 300 km/h hıza ulaşabiliyor, ancak ondan 11 ton daha hafif. 2013’ten beri hizmette olan önceki N700A modeline göre daha farklı baş tasarımına sahip olan trenin bu sayede daha az yakıtla daha yüksek hızlara ulaşabildiği ve tünellere girerken daha az hava basıncı ve gürültü yarattığı belirtiliyor. İki lokomotif ve 14 vagondan oluşan hızlı trenin vagon sayısı istenirse 8’e kadar indirilebiliyor.

Shinkansen Supreme

Vagonlardan en az biri ‘birinci sınıf’ biletli yolculara ayrılacak trenin her koltuğunda şarj girişi var, bacak mesafesi de önceki modele göre yüzde 15 daha geniş. Baş üstündeki valiz kabinleri durağa gelindiğinde aydınlanarak eşyaların alınması gerektiğini hatırlatıyor; koltukların kaplamasında nem ve koku barındırmayan özel kumaşlar kullanılmış.

Shinkansen Supreme

Central Japan Railway Co. tarafından tanıtılan N700S (Shinkansen Supreme) hızlı trenin tanıtım töreninde çekilen videosunu aşağıda bulabilirsiniz.

Görseller ve video: JR Central

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Yiğit Kenan Pak: