Gamalı haç yani svastika, adını gama harfi ve haç şeklinden alır. Svastika Sanskritçe’deki su (iyi) ve asti (olmak) kelimelerinin birleşiminden oluşur, “İyi olmak, mutlu ve sağlıklı olmak” anlamlarına gelir. Gamalı haç isminin kullanımı Bizans’ta başlasa da sembol, 4 bin yıldan bugüne farklı dönemlerde (Majiyao kültüründe, Maya ve Navorro medeniyetlerinde, Hinduizm ve Budizm’de) kullanıldı. Mezopotamya kültüründe bile denk gelinen svastikanın en büyük şanssızlığıysa Hitler Almanya‘sının sembolü olmasıydı. Naziler onu “Hakenkreuz” adıyla simgeleri olarak belirledi hatta İkinci Dünya Savaşı’nda yenilene dek bayraklarında bile taşıdı.

Sembol tarihteki en yaygın kullanımı bu dönemde yaşandığı için özellikle batılılar doğu kültüründe daha yaygın olarak yer alan sembolü tamamen Nazilere mal ettiler. Şimdi Japonya turizm haritalarında tapınakların yerlerini gösteren svastikalar yüzünden kafa karışıklığı yaşayan batılı turistler için yeni bir sembol kullanma kararı aldı. Yapılan anketlerden yola çıkan Japon turizm yetkilileri yeni haritalarda Budist tapınaklarını svastika yerine üç katlı pagodalarla işaretleyecek.

svastika-japonya-harita2

Telegraph’ın haberine göre, bu karardan memnun olmayanlar da var. Nazilerden binlerce yıl önce bile Japonların svasitka kullandıklarını söyleyen Hokkaido Bunkyo Üniversitesi İletişim Uzmanı Makoto Watanabe, haritaları aynı şekilde koruyup gelenlerin bunun sebebini öğrenmesi gerektiğini düşünüyor. Japonların “manji” adını verdiği sembolün negatif algısını değiştirmenin en doğru yolu olarak da sembolün tarihçesinin ve anlamının açıklanmasını öneriyor.

Aşağıda da bir örneğini gördüğünüz Manji, Japonlar için “sevgi” ve “merhamet’in dışında “10.000” sayısını da temsil ediyor, ayrıca orta çağdan bu yana aile arması olarak da kullanılıyor.

Omote_manji_sevgi

Yorum yaz

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi giriniz