Amatör dağ tırmanıcıysanız büyük ihtimalle kulağınıza gelen hikayeler doğru. Kilimanjaro Dağı’na tırmanmak için profesyonel olmak şart değil ancak bu tecrübe bir hayli de cesaret gerektiriyor… Kilimanjaro herkesin tırmanabileceği ama herkesin zirveye çıkamayacağı bir dağ. Kondisyonunuzun iyi olması dışında Kilimanjaro Dağı’na tırmanmak için başka bir şeye ihtiyacınız yok. Bir de yükseklik korkunuz olmasa iyi olur, malum epey yüksek…

Tanzanya’nın kuzeydoğusunda deniz seviyesinden neredeyse 6 kilometre yükseklikteki bu masif dağın zirvesine tırmanmak isteyenler için Yahoo Travel bu zorlu deneyimi kolaylaştıracak 11 maddelik küçük bir kılavuz yayınladı:

1- Profesyonellerden yardım alın

Bir seçim yapmadan önce iyice araştırmanızı yapın. Mümkünse fiyata bağlı kalmayın. Çalışan memnuniyeti yüksek bir operatör seçmeniz daha iyi. Birçok şirket çalışanlarının maaşını, ekipmanlarının yeterliliğini umursamıyor. Çalışan memnuniyeti yüksek bir şirket bulun. Bu da rehberinizin sizi memnun edeceği anlamına gelir.

2- Acele etmeyin

Yükseklik korkusu garip bir şey. Bunu aşmanın tek yolu yavaş tırmanmak. Veya Tanzanya’lıların dediği gibi “Pole, pole”, yani “yavaş yavaş”.

3- Uyuyabildiğiniz kadar uyuyun

Dağa tırmanırken çadır kurmak yerine uyumak için kulübeler ayarlanmış olabilir ancak yine de soğuk olmaları bir dezavantaj. Rehberinizden uyku tulumunuza koymak için sıcak su torbaları isteyin. Isıyı yüksek tutmak uyumanıza yardımcı olup dağa çıkarken enerjinizi de yüksek tutacak.

4- Çantanızı hafif tutun

Yanınıza aldığınız şeyleri gün boyunca taşımak zorundasınız. Çantanızı olabildiğince hafif tutmakta fayda var.

5- Yemek yemeyi ihmal etmeyin

Efor harcamak ve aşırı yükseklik yüzünden doğal olarak iştahınızı kaybedebilirsiniz. Dağa tırmanmak için vücudunuzun enerjiye ihtiyacı olacak, acıkmasanız bile yemek yemelisiniz.

6- Su için

Susayıp susamadığınız fark etmez, tırmandığınız günlerde en az 3-4 litre su için.

7- Şikayet etmeyin

Şikayet etmek bulaşıcı bir şeydir, özellikle stresli anlarda grubunuzu da etkileyebilir.

8- Rehberinize karşı açık olun

Rehberler, dağın tepesine çıkarken hem fiziksel hem de psikolojik anlamda size yardım için oradalar. Ancak onlara karşı açık olmalısınız. Eğer kötü hissederseniz veya zayıf düşerseniz onlara durumu anlatın.

9- Yola çıkmadan önce ekipmanları test edin

Botlarınızı deneyin ve ilaç gibi hayati ihtiyaçlarınızı yanınıza aldığınızdan emin olun. Çok sıkı botlar veya rahatsız bir çanta dağa çıkmanıza engel olabilir.

10- Motivasyonunuzu yüksek tutun

Pozitif düşünmek motivasyonunuzu önemli oranda arttıracak. Grubunuzla birlikte neşeli ve canlı hareket edin.

11- Küçük şeylerden mutlu olun

Ara kamp alanlarına, mola noktalarına ulaştığınızda mutlu olun ve tadını çıkarın.

(fotoğraf: Tanzania Tourist Board)

Yorum yaz

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi giriniz