Son yıllarda küresel turizm hareketlerindeki hızlı artış, sektör olarak turizmin bıraktığı karbon ayak izini tahminlerin de ötesinde artırıyor. Dolaylı etkileri de hesaba katan yeni bir araştırmaya göre 160 ülkedeki turizm faaliyetlerinin neden olduğu sera gazları emisyonu, daha önce tahmin edilenin yaklaşık 4 katı büyüklüğünde.
Avustralya Sydney Üniversitesi araştırma ekibinin hazırladığı rapora göre 160 ülkedeki turizm faaliyetleri, 2013 yılından sonra atmosfere yılda ortalama 4.5 gigaton (Gt) karbon diokside denk sera gazı yayılmasına neden oldu. Bu rakam, dünyadaki tüm sera gazı emisyonunun yüzde 8’ine denk geliyor. 2017 öncesinde yapılan araştırmalar, söz konusu emisyonu 1-2 Gt aralığında tahmin ediyordu.
Tahminlerdeki bu büyük fark, önceki hesaplamalarda turizm faaliyetlerinin yarattığı sadece doğrudan emisyonları hesaba katmış olmasından kaynaklanıyor. Sydney Üniversitesi‘nin son araştırmasıysa, turistler için gıdadan otel ekipman ve temizliğine, araç kiralamadan hediyelik eşya üretimine tüm ek faaliyetlerle yaratılan doğrudan ve dolaylı tüm sera gazı emisyonlarını kapsıyor. Araştırmaya göre dolaylı emisyonların toplamı yılda 1-2 ton Gt’yi buluyor.
Araştırma 2009 ile 2013 arasındaki yıllık emisyonu da 3.9 Gt olarak revize etti. Seyahat sektörünün hızla büyüdüğüne dikkat çeken araştırma global turizm endüstrisinin karbon ayak izinin 2025 yılına gelindiğinde 6.5 gigatonu bulacağını tahmin ediyor.
Global turizm endüstrisine en çok katkı yapan ülkelere bakıldığında ABD beklendiği üzere başı çekiyor. Kişi başına geliri ve yüksek gelirli aile sayısı hızla artan Çin, Hindistan ve Brezilya gibi ülkelerden yurt dışına yönelik tatil faaliyetleri de son yıllarda hızla artıyor. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü‘nün rakamlarına göre 2017’de en çok turistik harcama yapan ulus, toplam 258 milyar dolarla Çinliler oldu. Amerikalı turistlerse aynı yıl 135 milyar dolar harcadı.
Görsel: Mike Kelley