Kanadalı girişimci Robert Bezeau 2012’de bugünkü evi Bocas del Toro’da (Panama) köy sakinlerinin çöplerini pet şişelerin başını çektiği türlü plastikle doldurduklarını görünce bir geri dönüşüm programı başlattı. Bezeau’nun sistemi şu şekilde işliyordu, ekip bir kamyonla haftada iki kez çöp toplamaya çıkıyor ve plastikleri geri dönüşüm için topluyordu. Fakat geçtiğimiz yıl bu pet şişe atıklarını doğa dostu yeni bir yaşam alanı yaratmak için kullanabileceğini fark etti.
Daha önce Montreal‘de prefabrik evler üreten bir fabrikanın sahibi olan girişimci 2012’de satın aldığı 350 bin metre karelik verimli arazi üzerine Plastic Bottle Village‘i (Pet Şişe Köyü) kurma kararı aldı. Plastik köy tamamlandığında 120 ev, hobi bahçesi, butik, küçük parklar ve bir yoga alanına sahip olacak. Bütün bu yapıların duvarları çelik kafesler içine doldurulan plastik şişelerle inşa edilecek. Rijitlik sağlamak için taşlar ve aynı görüntüyü sağlamak için birkaç santimlik çimento sıva kullanılacak. Su ve elektrik tesisatları, pencereler ve kapılar, depo gibi tüm evlerde bulunan unsurlar bu yapılarda da aynı şekilde yer alacak.
Atık pet şişe kullanarak karbon izini azaltmanın vicdani rahatlığı
Hyperallergic’e konuşan Robert Bezeau, “Burada yaşayacaklar için eve adapte olmayı gerektirecek hiçbir dezavantaj yok, üstelik yapımı için kullanılan 15 bin ila 30 bin pet şişeyi düşünerek gezegendeki karbon izini hafifletmenin rahatlığıyla yaşayacaklar” diyor.
Pet şişeler yalıtım sağladığı gibi kafeslerden geçen havayla birlikte doğal havalandırmaya izin veriyor. Esnek olarak tasarlanan kafes duvarlar sayesinde evler tesis alanları depreme karşı da dayanıklı olarak inşa ediliyor.
Henüz üç ev inşa halinde
Şimdilik sadece Bezeau’nun maddi katkısıyla süren projede bugüne kadar 2 ev neredeyse tamamlandı, kaleye benzeyen üçüncü ev de yavaş yavaş yükseliyor. Evlerin metrekareleri 90 ila 260 metre kare arasında değişebiliyor, alıcıların isteklerine göre mimari değişiklikler yapılabiliyor.