Saray değil metro

Joseph Stalin’in Sovyetler Birliği’nin lideri olduğu 1920’lerin ikinci yarısında ülke nüfusu hızla artıyordu. Ulaşımı kolaylaştırmak için toplu taşıma projelerine ağırlık verildi. Üç yıldan kısa bir sürede 13 istasyonlu metro hattı hizmete açıldı. 1935’teki açılış günü 300 bine yakın Sovyet vatandaşı bu yeni ulaşım şeklini yani Moskova Metrosu ağını kullandı.

Aslında duvarlarında sergilenen Stalin tablolarıyla, rejimin halkı gözlediği imajı veren bu istasyonlar komünist propagandanın da bir parçasıydı. 1991’de SSCB yıkıldığında günde 9 milyon yolcu 200 istasyonlu bu ağı kullanıyordu. Hatta hedefler tutturulursa 2020’de bu metro ağı Avrupa’nın en genişi olacak. Fotoğrafçı David Burdeny iki hafta boyunca Moskova’nın mimari harikası bu istasyonlarını fotoğrafladı.

Moskova’da 200 metro istasyonu ve 12 hat bulunuyor. Burdeny bunların tarihi ve estetik değer taşıdığını düşündüğü 30’unda çalıştı. Bu fotoğrafları çekmek iki haftasını alsa da izni almak bir yılını aldı. İzni almasını sağlayan daha önce burada çekim yapan Top Gear’ın yapımcıları oldu.


Belorusskaya İstasyonu

Kropotkinskaya İstasyonu

Kiyevsskaya İstasyonu (doğu)


Elektrozavodskaya İstasyonu


Prospekt Mira İstasyonu


Arbatskaya İstasyonu


Taganskaya İstasyonu


Havalimanı İstasyonu


Kiyevskaya İstasyonu


Avtovo İstasyonu


Novokuznetskaya İstasyonu


Mayakovskaya İstasyonu


Sokol İstasyonu


Novoslobodskaya İstasyonu


Komsomolskaya İstasyonu


St. Petersburg İstasyonu

Gezzio: