Schengen ülkelerine seyahat daha da zorlaştı

Schengen vizesi başvurusu reddedilen Türk vatandaşlarının sayısı geçen yıl ciddi oranda arttı. 2014 yılında vize başvurularının yüzde 4,4’ü reddedilirken, bu oran 2018 yılında neredeyse iki katına çıkarak yüzde 8,5’e ulaştı.

DW Türkçe servisi tarafından aktarılan habere göre Türkiye’de 2018 yılında Schengen vizesi için en fazla başvuru Almanya’nın İstanbul Başkonsolosluğuna yapıldı. Bunu Fransa, İtalya ve Yunanistan’ın İstanbul başkonsolosluklarına yapılan başvurular izledi. 2018 yılında Türkiye’de Schengen vizesi için en az başvurunun yapıldığı AB üyesi ülkeler ise Malta, Estonya ve Portekiz oldu.

Türkiye, AB adayı bir ülke olmasına rağmen, Türk vatandaşları Schengen vizesi için birçok üçüncü ülkeye göre daha yüksek bir vize başvuru ücreti ödüyor. Örneğin Rus vatandaşları için 2018 yılında 35 euro olan bu ücret, Türk vatandaşları için 60 euro. Bunun 2019 içerisinde 80 euroya çıkması bekleniyor.




Yeşil pasaport sayısında hızlı artış

Bu arada son yıllarda Türkiye’de yeşil pasaport verilenlerin sayısının hızla artmasından rahatsız olan Almanya, Türkiye’den resmi görevli olarak değil şahsi amaçlı olarak seyahat eden yeşil pasaport sahiplerine yönelik kontrolleri arttırdı.

Türkiye’nin Düsseldorf Başkonsolosluğu sosyal medyada bir duyuru yayımlayarak “Hususi Pasaport” olarak adlandırılan ve vizeden muaf olan yeşil pasaport sahibi vatandaşların Almanya’ya şahsi amaçla yapacakları seyahatlerde bazı koşulları karşılaması gerektiğine dikkat çekti. Duyuruda şu ifadeler kullanıldı: “Alman sınır polisi pasaport kontrolü sırasında, sağlık sigortası, dönüş bileti ve kalınacak süre için günlük 45 euro nakit para veya geçerli bir kredi kartı ibraz edilmesini talep etmektedir. Aksi halde vatandaşlarımız ülkeye kabul edilmeyerek ilk uçakla Türkiye’ye geri gönderilmektedir. Hususi pasaportu olan vatandaşlarımıza, bu hususlarda tedbirli olmalarını tavsiye ediyoruz.”




Alman hükümet kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Türkiye’de son yıllarda yeşil ve diplomatik pasaport hakkı tanınan kişilerin kapsamının çok genişletilmiş olması soru işaretlerine yol açıyor. Ayrıca son yıllarda bazı yeşil pasaport sahiplerinin bu pasaportları amacı dışında kullandıklarının gözlemlendiği belirtiliyor, kontroller sırasında bazı TIR şoförlerinin yeşil pasaport ile seyahat ettiklerinin tespit edildiği aktarılıyor.

Haberin detaylarını geniş olarak DW Türkçe sayfasında okuyabilirsiniz.

Yorum yaz

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi giriniz