Uzun seyahatler için alınması gereken temel sağlık önlemleri

seyahat sağlığı aşı

Elbette seyahate çıkarken yanımıza ağrı kesici, yedek gözlük veya ıslak mendil vs. gibi sağlık ürünlerini almayı akıl ediyoruzdur. Ancak uzunca sürecek bir yolculuk için bunlardan çok daha fazlası gerek. Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’nün her yıl hazırladığı seyahat sağlığı el kitabından da yararlanarak, hangi coğrafyaya giderseniz gidin gözetmeniz gereken bazı sağlık önlemlerini paylaşalım:

Sağlık muayenesi ve aşılar

Seyahatten en az 2-3 hafta önce mutlaka sağlık muayenesinden geçin. Doktora seyahatinizden bahsedip önerilerini alın, aşılarınızı tamamlayın. Gideceğiniz ülkeye göre yaptırmanız gerekebilecek ek aşıları, HSGGM sayfasında sağdaki ülke arama motorunu kullanarak öğrenebilirsiniz.

Kişisel bilgiler

seyahat sağlığı aşı

Yola çıkmadan kan grubunuzu gösteren bir kart edinin, kronik bir hastalığınız varsa ilgili doktor raporunu İngilizce yazılmış olarak hazırlatın ve bunları cüzdanınızda veya yanınızda taşıdığınız çantanızda tutun. Acil tıbbı girişim gereken hastalığınızla ilgili bileklik veya kart taşıyın taşıyın.




Sağlık çantası

Hep yanınızda taşıdığınız çantaya sığabilecek minik bir sağlık çantası hazırlayın. Sürekli kullandığınız reçeteli ilaçlarınızın yanında, ateş düşürücü, ağrı kesici, kas gevşetici, ishal giderici, antihistaminik ilaçlarla antibakteriyel krem ve mendiller  başta olmak üzere temel ilk yardım malzemelerini bulundurun (makas gibi kesici aletler hariç). Çalınma veya kayıplara karşı tüm ilaçlardan fazlaca almakta fayda var. Elbette tüm ilaçların doktor tavsiyesiyle seçilmesi şart. İki üç günde bir multivitamin almak da direncinizi artırabilir.

Göz ve diş

Lens veya gözlük kullanıyorsanız, doktora giderek son numaranızı ölçtürüp ona göre lens veya gözlüğünüzü yenileyin. Eski gözlük veya lenslerinizi de mutlaka yanınıza yedek olarak alın. Emin olun 3 ay boyunca bulanık bakan gözlerle gezinip odağı bozuk fotoğraflar çekmek istemezsiniz. Dişte de durum aynı. Bugün sorun çıkarmayan çürük bir diş, tatilinizin en keyifli olması beklenen zamanlarını zehir edebilir.

Sağlık sigortası

seyahat sağlığı

Henüz kullanana rast gelmesek de bir köşede dursun diyeceğimiz seyahat sağlık sigortasını artık bankaların internet şubelerinde bile yaptırmak mümkün. Seyahat sırasında sağlık problemi yaşadığınızda, poliçenizde ufacık yazılan yazılar maddeler içindeki muafiyet şartları sayesinde büyük ihtimalle fazla bir ödeme alamayacaksınız ama kol bacak kırılması, ani ateşli grip veya ağır kaza gibi durumlarda tedavi ve transferler için kısmen de olsa işe yarayacaktır.




Su ve sıvılar

Seyahatiniz sırasında ellerinizi sık sık su ve sabunla yıkayın. Musluk suyuna güvenmiyorsanız antiseptik losyon kullanın. Kaynatılmış ya da şişelenmiş su, kutulanmış veya şişelenmiş meşrubatı tercih edin. Çiğ süt veya meyve suları içmeyin. İçeceklere buz atmayın. İyot tableti taşımak, acil durumlarda içmek zorunda kalabileceğiniz musluk suyunu dezenfekte etmek için işe yarayabilir. Bu gibi riskli bölgelerde dişlerinizi musluk suyuyla asla fırçalamayın.

Yemek

Çiğ veya iyi pişmemiş yiyecekler mikrop taşır. Pişirilmiş ve sıcak servis edilen yiyecekleri veya kendinizin soymuş olduğu kabuklu meyveleri yiyin. Tazeliğinden ve kaynadığından emin olmadığınız gıdaları yemeyin. Özellikle hijyen ve sağlık şartlarının yetersiz olduğu bölgelerde salata, pişmemiş sebze, pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri gibi yiyecek ve içeceklerden uzak durun. Sokakta satılan yiyecek ve içeceklerin tüketiminden sakının.
Ambalajlı olarak satılan tüm gıdaların son kullanma tarihlerine dikkat edin.

Yüzme

Seyahat sağlığı bazen keyifli anlardan feragat etmeyi gerektirir. Temizliği şüpheli sularda yüzmek veya bu sularla temas etmek çeşitli hastalıklara yol açabileceğinden temizliğinden emin olmadığınız havuz ve durgun deniz sularında kesinlikle yüzmeyin. Tatlı sularda (göl, nehir, baraj gölü) yüzmeyin. Tuzlu sular, her zaman daha güvenlidir.

Görseller: pexels.com

Yorum yaz

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi giriniz