sınır kontrol seyahat yasakları

Turizm endüstrisi, Avrupa Birliği‘ne üye ülkelerin en az yarısı için vazgeçilmez. Hal böyle olunca Covid-19 (koronavirüs) salgını yüzünden sınırötesi seyahate getirilen kısıtlamalar, vaka sayısının azalmasıyla kısmen de olsa rahatlatılıyor. Avrupa Komisyonu geçen hafta yayımladığı bir bildiriyle, Schengen serbest dolaşım alanına dahil ülkelerin aralarındaki “iç sınırlarda” uyguladıkları seyahat yasakları ve kontrolleri kaldırma tavsiyesinde bulundu. AB üyesi pek çok ülke bu çağrıya uydu ve dün itibarıyla yine genellikle AB üyesi olan ülkelerin vatandaşlarına kapıları açtı. Bu ülkelere hızlıca göz atalım:

Avusturya: Salgından çok kötü etkilenen İsveç, İspanya ve Portekiz hariç AB üyesi ülkelerin vatandaşlarına kapıyı açtı. Britanyalı turistler de yasak kapsamında. Ayrıca ülkeye giriş yapan turistler giriş tarihinden sonraki dört gün içinde negatif Covid-19 testi sonucunu ibraz etmek zorunda.

Belçika: AB üyesi ülke vatandaşlarına ek olarak Birleşik Krallık, İsviçre, Norveç, İzlanda ve Liechtenstein vatandaşları da giriş yapabiliyor.

Çekya: “Düşük risk” grubunda yer alan 20 Avrupa ülkesinin vatandaşları test veya karantina zorunluluğu olmadan ülkeye giriş yapabiliyor. Portekiz, İsveç, Belçika, Birleşik Krallık ve Polonya’dan gelen yolcular hala yasaklı.




Danimarka: Ülke önceden en az 6 gecelik konaklama rezervasyonu olması şartıyla Almanya, Norveç ve İzlanda’dan gelen ziyaretçilere kapıyı açtı. Nüfusu 750 bin geçen şehirlerden gelen turistlere karantina tavsiyesinde bulunuluyor.

Fransa: AB üyeleriyle Schengen ülkelerine kapıları açtı. Ancak İspanya veya Birleşik Krallık’tan gelenler, bu ülkelerin varışta uyguladıkları karantina kurallarına misilleme olarak, Fransa’ya giriş yaptıktan sonra 14 gün kendilerini karantinada tutmakla yükümlü.

Yunanistan: Turizm gelirine en muhtaç olan AB ülkelerinden biri olan Yunanistan dün itibarıyla 29 ülkeden gelen ziyaretçilere kapıları açtı. Bunlar arasında AB veya Schengen üyesi olmayan İsrail, Japonya, Çin, Avustralya ve Yeni Zelanda da bulunuyor. Ancak öte yandan “yüksek risk bölgesi” olarak işaretlenen şehirlerdeki uluslararası havalimanlarından gelen yolcularsa ülkeye giriş yapamıyor. Bunlar içinde Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, İspanya, Kanada ve pek çok ABD havalimanının olması işi karıştırıyor.




İtalya: AB ülkeleri, Birleşik Krallık, Schengen ülkeleri, Andorra ve Monako’dan gelenler, varışlarından 14 gün öncesine kadar anavatanları dışında başka bir ülkede bulunmamışlarsa İtalya’ya karantinasız girebiliyor.

İspanya: Sınırlar 21 Haziran itibarıyla kısmen açıldı. AB ve Schengen ülkeleriyle Birleşik Krallık’tan gelen ziyaretçiler, ateşleri ölçülerek ve daha önce koronavirüs ile enfekte olup olmadıklarını gösterir rapor ve iletişim adresleri alınarak ülkeye sokuluyorlar. Andorra ve Cebelitarık vatandaşları zaten yasaklardan muaftı.

Almanya: AB ülkeleriyle İsviçre, Norveç, İzlanda, Birleşik Krallık ve Liechtenstein’dan gelenlere sınırlar açıldı. AB dışı ülkelere uygulanan kısıtlamaların 31 Ağustos’a kadar sürmesi bekleniyor.

Birleşik Krallık: Ülkenin sınırları açık. Ancak İrlanda, the Channel Islands ve Man Adası’ndan gelenler hariç ülkeye her ayak basan ziyaretçi 14 gün karantinada kalmak zorunda.




İsveç: AB, Schengen, Birleşik Krallık ve İsviçre’ye kapılar açık.

İzlanda: AB ve Schengen ülkeleriyle Birleşik Krallık’tan gelen ziyaretçilere kapıyı açtı. Ülkeye varışta havalimanında test yaptırmak suretiyle, iki haftalık zorunlu karantina uygulamasından kurtulmak mümkün.

Hollanda: AB ve Schengen üyesi 30 ülkenin vatandaşları girebiliyor. İsveç ve Birleşik Krallık hariç.

Finlandiya: Karantina zorunluluğu olmaksızın Norveç, Danimarka, İzlanda, Estonya, Letonya ve Litvanya’dan gelenler ülkeye girebiliyor. Diğer AB ülkelerinden ziyaretçilerse ancak iş amacıyla seyahat ediyor ve bunu ispatlayabiliyorlarsa ülkeye girebiliyor.

İsviçre: AB ve Schengen ülkeleriyle Birleşik Krallık’tan gelenlere kapıları dün açtı.




Hırvatistan: AB ülkeleriyle Birleşik Krallık vatandaşlarına kapıları karantinasız açtı.

Bulgaristan: AB üyeleriyle Birleşik Krallık, San Marino, Andorra, Monako, Vatikan, Sırbistan ve Kuzey Makedonya vatandaşlarıma sınırları açtı.

Bosna Hersek: Komşu Hırvatistan, Montenegro ve Sırbistan’a sınır kapılarını açtı. Diğer ülke vatandaşları henüz yasaklı.

Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece kısmi alıntı şeklinde ve bu sayfaya linkli kaynak gösterilerek kullanılabilir. Kopyala-yapıştır yapılamaz.

Yorum yaz

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi giriniz